Μητσοτάκης: «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Ανδρουλάκη»
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Ανδρουλάκη»

Διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μια εβδομάδα ακριβώς πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με τον πρωθυπουργό να απαντά:

«Υπάρχει πράγματι μία διαφοροποίηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και ανθρώπων που συντάσσονται με το ΠΑΣΟΚ. Με πολλούς βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού. Και αυτοί θεωρώ ότι δεν έχουν κακή άποψη για εμένα ως πρωθυπουργό και για το έργο που έγινε τα 4 χρόνια. Ο κ. Ανδρουλάκης το βλέπει άδειο και ο κ.Τσίπρας άδειο και θρυμματισμένο.

Δεν μπορεί ο κ.Ανδρουλάκης να λέει ότι δεν ζήτησα συνάντηση μαζί του. Λέει ψέματα. Του το ζήτησα 2 φορές. Οταν έχει αποφύγει να με συναντήσει και αυτό πριν σκάσουν κρίσιμα θέματα, όπως οι υποκλοπές. Και αυτή ήταν η στρατηγική Ανδρουλάκη από την αρχή και ουσιαστικά λέει όχι στο Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

Για τις εκλογές στην Τουρκία η πρώτη ερώτηση και αν θα επιδιώξει συνάντηση με τη νέα ηγεσία της χώρας, αν περιμένει οτι θα αλλάξει η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός είπε:

«Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία. Πιστεύω όμως ότι η τουρκική πολιτική δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη και ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι βαθιά ριζωμένος και στα δύο κόμματα. Επειδή όμως μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο εκφράζω την ελπίδα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να αναθεωρήσει συνολικά τις σχέσεις με τη Δύση και αν συμβεί αυτό να συζητήσουμε σε πρόσφρο έδαφος τη μια και μοναδική διαφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Προσωπικά θα καλέσω να συγχαρώ τον νικητή και θα επιδιώξω συνάντηση για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας για τα επόμενα χρόνια. τονίζω όμως ότι ο βασικός πυλώντας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την ενίσχυση της χώρας σε αμυντικό επίπεδο και διεθνών συνεργασιών δεν αλλάζουν ως προς τη δική μας κυβέρνηση. Μακάρι να βρεθεί πρόσφορο έδαφος για να οδηγηθούμε σε μια πιο μόνιμη εκτόνωση των ελληνοτουρκικών σχε΄σεων. Δεν είμαι αφελής».

Για το αν θα αξιοποιήσει την εντολή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου τόνισε:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει εν πολλοίς τις μετεκλογικές εξελίξεις. Είμαι΄σίγουρος ότι η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια. Αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα υπάρχει αμφιβολοία ποιος θα είναι ο νικητής. ΤΟ ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό, από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα και αυτό αποτελεί μια μέγιστη περιφρόνηση της βούλησης του λαού όπως θα εκφραστεί στην κάλπη. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχω λίγα να συζητήσω, έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον θεωρώ δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Μια τέτοια κυβέρνηση, ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, θα ήταν μια που θα πατούσαμε συνέχεια το φρένο ενώ πρέπει να πατήσουμε το γκάζι, δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας».

Για τις υποκλοπές είπε:

«Η κυβέρνηση και εγώ αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη, ο ΓΓ ανέλαβε την αντικειμενική ευθύνη και παραιτήθηκε, τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η ΕΥΠ θωρακίστηκε θεσμικά και νομικά, η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης και αυτή είναι μόνη αρμόδια να κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης. Η ΕΥΠ είναι κρίσίμη για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα στη Λέσβο και θυμήθηκα τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ σε όλη την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης. Πρέπει να μπορεί να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Δεν μπορεί να μας μιλάει για κράτος δικαίου αυτός που έχει δίπλα του τον αμετάκλητα καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος και για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ηλιόλουστη Κυριακή. Μαθήματα δικαίου από όσους περιφρονούν τη δικαιοσύνη και εκτιμούν ότι είναι καλή όταν οι αποφάσεις είναι με τη γραμή του δεν δέχομαι».

«Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο αν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στο αν υπάρχει καλό κλίμα με την Αλβανία μετά τη σύλληψη του Μπελέρη.

«Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Οφείλουμε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι γιατί εγώ ξέρω τι έπρεπε να κάνω 4 χρόνια για να είναι η χώρα θωρακισμένη. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένταση με την Τουρκία ούτε θέλουμε να μας απασχολεί μονίμως η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας, όμως είναι υποχρέωση απέναντι σε έναν γείτονα που έχει αποδειχθεί απρόβλεπτος. Το ποιος θα ηγηθεί της χώρας αποκτά γεωπολιτική σημασία στο ευρύτερο περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας. Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς και κρίσεις θα υπάρχουν συνέχεια. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των συνόρων και την ενίσχυση της άμυνας.

Αυτό που έγινε με τον Φρέντι Μπελέρη είναι απαράδεκτο και αδιανόητο. Δύο ημέρες πριν τις εκλογές να φυλακίζεται μέλος της ελληνικής μειονότητας σε μια περιοχή οπως η Χιμάρρα. Έχω καταστήσει σαφές στον κ. Ράμα ότι δεν δεχόμαστε εκπτώσεις από την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας. θα γνωρίζει η Αλβανία ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολτική αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις και την πορεία της στην Ευρώπη. Δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές. Ελπίζω η υπόθεση αυτή να εκτονωθεί το γρηγορότερο. Θα έχει σημαντικές σχέσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και στην πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ».

Για το αν θα υπάρξει τρίτη κάλπη, ο πρωθυπουργός είπε:

«Με πάτε πολύ μπροστά. Εμένα το ενδιαφέρον μου είναι στην πρώτη κάλπη. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων. Και σε αυτό δεν πιστεύω ούτε τον κ. Ανδρουλάκη. Ο μόνος τρόπος για να μην γίνει μαθηματικά πράξη αυτό είναι να είναι πρώτη η ΝΔ αριθμητικά αλλά και να ξεκαθαριστεί πολιτικα΄ότι στη ΝΔ εναποθέτει τις ελπίδες για το μέλλον».

«Έχω εκφράσει ξεκάθαρα τις θέσεις για το θέμα αυτό με τον καγκελάριο Σολτς. Δεν έχει αλλάξει τίποτα για τη θέση της πατρίδας. Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα, ειδικά για το κατοχικό δάνειο έχουμε πιο ισχυρά επιχειρήματα αναγνωρίζοντας τις νομικές και πολιτικές δυσκολίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε γενικά για το μέλλον. Η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό δεν αλλάζει ούτε κατ’ ελάχιστον» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ερωτώμενος για το ποιο είναι το ακριβές πλάνο για την επέκταση του Market Pass ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες αρκετοί εξ αυτών ζορίζονται. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός φαίνεται να αποκλιμακώνεται, έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα τρόφιμα, εκτιμώ ότι θα έχουμε και εκεί αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Το Market Pass δεν λύνει το πρόβλημα, συζητάμε την ενδεχόμενη επέκταση αν οι τιμές είναι υψηλές, είναι μια βοήθεια προς τα νοικοκυριά. Η μόνιμη λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας είναι η στήριξη των εισοδημάτων των συμπολιτών. Γι\ αυτό επιμένω για αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων. Γι αυτό έχουμε δεσμευθεί για μείωση φόρων, για αλλαγές στα τεκμήρια και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η βασική δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών γιατί αυτές είναι μόνιμες. Ο μόνος τρόπος να συγκλίνουμε με την ευρώπη είναι η οικονομία να τρέχει πιο γρήγορα και να δημιουργεί καλύτερες θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στα 1.500 ευρώ μέσο μισθό σε ορίζοντα 4ετιας με έναν πληθωρισμό χαμηλότερο από ό,τι είδαμε. Θα είμαστε αυστηροί για τη λειτουργία της αγοράς. Το καλάθι του νοικοκυριού υπήρε μεγαλύτερος ανταγωνισμός και διαφάνεια στις τιμές».

Για τη μετάλλαξη του χώρου της κεντροδεξιάς ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν συμμερίζομαι τις περιγραφές του κόμματος που ηγούμαι, ο κ. Σκέρτσος δεν ταιριάζει σε μια κυβέρνηση που «επιστρατεύει ακροδεξιούς» για να τσιμεντώσει την πολιτική της θέση. Είμαι υπερήφανος που μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες όπως δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ. Η ΝΔ ασχολήθηκε με τους άστεγους όχι οι προηγούμενες «προοδευτικές κυβερνήσεις».΄Δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική ο φράχτης αλλά υποχρέωση οποιασδήποτε κυβέρνησης να προστατεύει τα σύνορά της. Να ρωτήσετε την αξιωματική αντιπολίτευσή για την πολιτική της με τα ανοιχτά σύνορα που έφεραν 600.000 μετανάστες μόνο στη Λέσβο. Πιστεύω στον υπεύθυνο πατριωτισμό και αυτόν θα υπηρετώ».

Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης πήγε να χαιρετήσει στο περίπτερο του ΜέΡΑ25 και του είπαν: «Να μας κοπεί το χέρι» (vid)

Loading

Play