Μητσοτάκης: «Είναι δύσκολο να επανέλθει η σχέση μας με την Τουρκία αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι» (vid)

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία» ανέφερε ο πρωθυπουργός

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο Council on Foreign Relations είπε ότι «η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες, είναι υβριδική απειλή», ενώ μιλώντας για τις εκλογές είπε πως ό,τι κι αν συμβεί «η χώρα θα κυβερνηθεί».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Πριν τρία χρόνια του είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέγραψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφικά παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να “παίζει” και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία», επαναλαμβάνοντας ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα πρόβληματα με διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

«Αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, τότε θα κυβερνήσουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού»

Για τις επερχόμενες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι:

«Έχουμε το ίδιο προβάδισμα, 7-8-9 μονάδες. Είναι μια καλή αφετηρία για τις εκλογές. Έχουμε πει ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία και αυτό θα το ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες. Αν μας ανταμείψουν, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να σχηματίσουμε κάποια μορφή κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα κυβερνηθεί».

Σε άλλο σημείο, είπε:

«Τώρα έχουμε πορεία, το οποίο με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να κερδίσουμε με αυτοδυναμία. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα κερδίσουμε και εκτιμώ ότι θα δυσκολευτούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας.  Αλλά αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, τότε θα κυβερνήσουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού».

«Να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο και να μπει πλαφόν»

Αναφορικά με την ενέργεια σχολίασε:

«Η τιμή του αερίου στην ΕΕ είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει. Η αγορά είναι στρεβλωμένη πλέον, η τιμή έχει ανέβει 10 φορές. Αυτό που είναι στο μυαλό όλων είναι πώς θα υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πώς θα διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας. Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής και θέλουμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο».

Και πρόσθεσε:

«Για την ενέργεια, δεν έχουμε αντιδράσει με την ίδια επιθετικότητα. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κάνει περισσότερα. Δεν μπορώ να το πω πιο καθαρά πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας με αυτές τις τιμές αερίου. Έχουμε εφαρμόσει μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών. Η ΕΕ έχει εξετάσει το σχήμα μας και προτείνουν σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, γι’ αυτό επιμένω για μια πιο τολμηρή παρέμβαση στην αγορά αερίου, θα έπρεπε να επιβάλλουμε πλαφόν σε όλες τις πηγές αερίουΑυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος, όλο και περισσότερες χώρες αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας τέτοιας παρέμβασης».

«Αλλά ακόμα και αν δεν το κάνουμε, τότε πρέπει να υποστηρίξουμε τις κοινωνίες μας ως προς το κόστος ζωής. Αν δεν το κάνουμε, θα χάσουμε έδαφος και η Ρωσία θα έχει την ευκαιρία να παίξει παιχνίδια παραπληροφόρησης και να αποσταθεροποιήσει κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Το λένε ανοιχτά. Για να μείνουμε στην ίδια πορεία, θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι συνέπειες που εμείς υφιστάμεθα δεν είναι σκληρότερες από αυτές που επιβάλλουμε στη Ρωσία μέσω των κυρώσεων.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια πιο οργανωμένη αντίδραση», είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «για αυτό θα μπορούσαμε να ανακατευθύνουμε ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το σκέλος των δανείων. Και αν αυτό είναι για να υποστηριχθεί το εισόδημα, τότε πρέπει να το κάνουμε, γιατί αλλιώς η πολιτική πίεση θα είναι πολύ μεγάλη. Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά και ο επόμενος θα είναι πολύ δύσκολος, ειδικά για χώρες που αποθηκεύουν και θα πρέπει να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους. Αλλά, πρέπει να το πούμε, ήμασταν εξαιρετικά εξαρτημένοι από το ρωσικό αέριο».

Δείτε επίσης: Εκλογές Ιούνιο ή Ιούλιο θέλει και σχεδιάζει ο Μητσοτάκης