Μητσοτάκης: «Έτοιμοι για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μητσοτάκης: «Έτοιμοι για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία»

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Σε ό,τι αφορά εμάς, ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Μισέλ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τον Σαρλ Μισέλ συζήτησαν τις εξελίξεις «σε μια περίοδο ευαίσθητη σε όλη τη Μεσόγειο».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες απειλεί τη σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι απόψεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ταυτόσημες, καθώς «εδώ διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ».

«Ώρα για πράξεις»

«Το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές, εφόσον, βεβαίως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις που αναφέραμε παραπάνω.

Το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα

Αναφερόμενος στο μείζον μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι απαιτείται μία ευρωπαϊκή απάντηση.

«Έχουμε συμφωνήσει και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μπορεί αυτή τη σκοτεινή στιγμή να τη διαδεχθεί μια φωτεινή εμπειρία. Η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν. Να περάσουμε στην ίδρυση σύγχρονου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μισέλ: «Θέμα της ΕΕ, όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου»

Ο Σαρλ Μισέλ, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν θέμα της ΕΕ συνολικά.

«Το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της ΕΕ. Θέλω να σας πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μισέλ εστίασε στην ανάγκη «να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

Τέλος, όσον αφορά το μεταναστευτικό / προσφυγικό, είπε ότι ήθελε να δει με τα μάτια του «την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε» και σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε την ευθύνη που ανέλαβε η Ελλάδα απέναντι σε ένα γεγονός τόσο βίαιο».

Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την «ικανότητα να δώσει απαντήσεις σε τόσο σύντομο διάστημα» και ανέφερε «την κινητοποίηση της ΕΕ» να στηρίξει τη χώρα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Δείτε ακόμη:
Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο

Loading