Μητσοτάκης: «Έτσι θα λειτουργεί η ελληνική προεδρία»
EUROKINISSI/ Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος (φωτ.αρχείου)

Μητσοτάκης: «Έτσι θα λειτουργεί η ελληνική προεδρία»

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η ελληνική προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του για ανάληψη της ελληνικής προεδρίας.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προβλήθηκε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που έχει η συγκεκριμένη χρονική περίοδος και τις έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού.

Έκανε ειδική μνεία στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες που αυτή προκάλεσε, όσον αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών.

Μάλιστα, προανήγγειλε πως η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργεί κυρίως ψηφιακά, και εν τέλει, θα είναι μια Ψηφιακή Προεδρία (E-Chairmanship), γεγονός που θα φέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης πιο κοντά στους πολίτες και ιδιαιτέρως τους νέους.

Αναλυτικά το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό τις έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλει η πανδημία του Covid-19.

Υπό αυτές τις έκτακτες συνθήκες, είναι ακόμη πιο επιτακτικό να υπογραμμίσουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης: Δημοκρατία, κράτος δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κύριο θέμα της ελληνικής προεδρίας είναι το εξής: «Προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο μιας πανδημίας – Αποτελεσματική αντίδραση σε μια υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινών και θεμιτών περιορισμών των προβλέψεών της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων, για λόγους δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για τη μη συμμόρφωση στη δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες.

Στην Ελλάδα καταφέραμε να πετύχουμε μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και στα δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιώντας την τέχνη της πειθούς.

Είμαι περήφανος για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός και για τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα που ελήφθησαν πάντα με βάση τις συμβουλές των ειδικών.

Όπως όλες οι κρίσεις, η πανδημία προσέφερε και ευκαιρίες. Στη χώρα μου, πετύχαμε την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών με πρωτοφανή ταχύτητα. Διαδικασίες που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν μήνες, ολοκληρώθηκαν σε τρεις εβδομάδες.

Λόγω των έκτακτων σημερινών συνθηκών, η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργεί κυρίως ψηφιακά, και εν τέλει, θα είναι μια Ψηφιακή Προεδρία (E-Chairmanship).

Η Ψηφιακή Προεδρία θα περιλαμβάνει τη μετάδοση εκδηλώσεων και δράσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλους τους πολίτες μέσω των νέων τεχνολογιών.

Το γεγονός αυτό θα φέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης ακόμη πιο κοντά στους πολίτες και, ιδιαίτερα, στους νέους.

Αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος τον Νοέμβριο, όταν θα γιορτάσουμε, στην Υπουργική Διάσκεψη στην Αθήνα, την 70η επέτειο ενός ιστορικού οροσήμου: την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη Ρώμη, στις 4 Νοεμβρίου του 1950.

Η νέα γενιά θα παραμείνει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας ως βασική προτεραιότητα. Επομένως, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαφύλαξη του δικαιώματος των νεότερων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού θα οργανώσει μια ψηφιακή έκθεση αφιερωμένη στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα  μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε αυτούς τους καιρούς διεθνούς αβεβαιότητας, έχουμε δημιουργήσει μια φιλόδοξη ατζέντα για το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθοδηγούμενη από την εμπιστοσύνη μας στον Οργανισμό και τις αξίες που αντιπροσωπεύει. Σε αυτές τις προσπάθειες, βασίζουμε την υποστήριξη όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου».

Δείτε ακόμη:
ΕΕ: Η Τηλεργασία δημιουργεί οικογενειακά προβλήματα

Loading

Play