Μητσοτάκης: Φροντίζουμε τους κυνηγημένους

Μητσοτάκης: Φροντίζουμε τους κυνηγημένους

“Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσφυγικό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην 4η Ευρώ-Αραβική σύνοδο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οικονομία και στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ προκάλεσε αίσθηση όταν μίλησε με αυστηρό τόνο για την στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας.

“Η παρουσία σας εδώ δηλώνει το προφανές ενδιαφέρον των χωρών μας να βαδίσουν μαζί στον δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας, σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται ολοένα πιο σύνθετο και πιο ασταθές”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του και συνέχισε, μιλώντας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. «Η χώρα μου δέχεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ροές προσφύγων και μεταναστών, ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα».

Όπως τόνισε και ο ίδιος, το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί με την συνεργασία Ευρωπαίων και Αράβων καθώς αποτελεί μεγάλη πρόκληση. «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Χρειάζεται επίσης, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας».

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: “Να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα”!

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εξέπεμψε αυστηρό μήνυμα και προς την Τουρκία. “Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να πω ότι το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που μεγαλοποίησαν το προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα“.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “απαράδεκτες διεκδικήσεις” από την πλευρά της Τουρκίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου. “Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αναφέρομαι στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας. Τόσο σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και την συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας”.

Για την οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομία της χώρας, οι οποία βρίσκεται σε ανοδική πορεία και, όπως τόνισε, αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. «Η Ελλάδα αλλάζει με “όχημα” την οικονομία. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, τις νέες ευκαιρίες επενδύσεων. Και επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, ως πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και πλέον, ως χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου. Ο λαός μας ψήφισε μια νέα κυβέρνηση, με το σύνθημα “Ανάπτυξη για Όλους“. Και αυτό το υπηρετούμε με έναν πλήρη χάρτη πρωτοβουλιών, που σαφώς ενδιαφέρουν και τον αραβικό κόσμο».

Για την κλιματική αλλαγή και το περιβαλλοντικό ζήτημα

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη το περιβαλλοντικό ζήτημα να τεθεί σε προτεραιότητα, καθότι είναι  πολύ σοβαρό. Αναφέρθηκε μάλιστα και στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος. “Η Ελλάδα, πιστή στη Συμφωνία των Παρισίων, έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως ήθελαν οι στόχοι του 2020, βαδίζοντας προς εκείνους 2030. Μέχρι τότε, το 35% του ενεργειακού μείγματος της χώρας μας θα αποτελείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Αθήνα θα φιλοξενήσει επίσης διεθνή συνάντηση για το Κλίμα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ήδη, περισσότερες από 60 χώρες συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία. Και μαζί τους, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ΟΥΝΕΣΚΟ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας“.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ:

Loading