Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Επουλώνουμε ήδη τις πληγές μας – Fake news ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Επουλώνουμε ήδη τις πληγές μας – Fake news ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε αρχές Αυγούστου 1.279 πυρκαγιές, περίπου 60 την ημέρα, πολλές εκ των οποίων ήταν προϊόν εμπρησμού»

Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην συζήτηση για τις φωτιές στην Βουλή.

«Παρακαταθήκη η κουλτούρα των εκκενώσεων» – «Δεν έλλειψαν τα λάθη…Να διδαχθούμε από μια αρνητική εμπειρία για να γίνουμε καλύτεροι»

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών η σκέψη όλων μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται. Στην Πολιτική Προστασία, στην Πυροσβεστική, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εθελοντές. Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει, γιατί το θέμα της είναι ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την σημερινή συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και τα μέτρα αποκατάστασης.

Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε;

«Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Η εικόνα είναι σαφής με τα θετικά και τα αρνητικά. Κατορθώσαμε να μην θρηνήσουμε θύματα αν και χάσαμε τον εθελοντή Βασίλη αλλά προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Δυστυχώς καταστράφηκαν περιουσίες και δασικός πλούτος. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με επίπονο καύσωνα. Δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα με τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και άλλες ευρωπαίκές χώρες. Το φετινό καλοκαίρι ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που μετέτρεψε τα δάση σε πυριτιδαποθήκες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1299 πυρκαγιές, σχεδόν 60 την ημέρα και πολλές προϊόν εμπρησμού. Οι φωτιές είχαν φέτος διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, το εξηγεί η ΕΜΥ και οι επιστήμονες. Το βέβαιο είναι ότι αυτό το οποίο βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες. Στρόβιλοι της φωτιας που έκαναν την κατάσβεση δύσκολη, ακόμα και με εναέρια μέσα. Απόδειξη η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός με εκατοντάδες ρίψεις από εναέρια μέσα. Κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Αττικής συμπεριλαμβανομένων μονάδων από το εξωτερικό. Και παρόλα αυτά κάναμε τρεις ημέρες να την σβήσουμε. Εγινε κάτι λάθος; Αν το πιστεύετε, πείτε μας πού έγινε λάθος. Η πραγματικότητα είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές σε δάση που είχαν μείνει απεριποίητα χωρίς δασικούς δρόμους» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά 

Είναι άξιο να σημειωθεί οτι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για τους χειρισμούς του και το συντονιστικό του ρόλο κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, που κατέστρεψαν περισσότερα από ένα εκατομμύρια στρέμματα πρασίνου.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε τη πολιτική των εκκενώσεων των οικισμών μέσω του «112», τονίζοντας ότι ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο απέδειξε την αξία του, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην ενίσχυση της πυροσβεστικής με προσωπικό, νέα οχήματα αλλά και εναέρια μέσα. 

«Ερευνάται η αναζωπύρωση της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη»

«Δεν έλλειψαν τα λάθη. Οι φετινές πυρκαγιές αν μας δίδαξαν κάτι είναι ότι η απόλυτη προτεραιότητα ω ς προς την διαχείριση της φωτιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Όπως δήλωσαν και οι αρμόδιοι υπουργοί αν ανατρέξει κανείς στην αλληλουχία των γεγονότων θα διαπιστώσει ότι το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της φωτιάς της Βαρυμπόμπης. Οι αρμόδιες αρχές είχαν την βεβαιότητα ότι η φωτιά στην Βαρυμπόμπη είχε οριοθετηθεί με αποτέλεσμα να στείλουν δυνάμεις σε άλλη περιοχή. Δυστυχώς υπήρξε αναζωπύρωση για λόγους που ελέγχονται και είχαμε τα αποτελέσματα που είχαμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Fake news … ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες

«Ούτε γίνεται να μιλούν κάποιοι για ανεμογεννήτριες όταν η ισχύουσα νομοθεσία και η νομολογία προβλέπει συνύπαρξη ανεμογεννητριών και δασών. Δεν πρέπει να σιγοντάρουμε σενάρια που αναφέρουν ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες. Πρέπει αυτά τα υπόγεια ρεύματα που συναντούνται με τους αντιεμβολιαστές να βρίσκουν κοινές απαντήσεις από την εθνική αντιπροσωπεία. Πρέπει να κυριαρχήσει η λεωφόρος της επιστήμης και όχι ο παράδρομος του ψέματος» υπογράμμισε.

«Εχουμε το χρέος να προτάξουμε τις απαντήσεις για καλύτερη πολιτική προστασία, για το πώς θα μετέχουμε στην μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να γίνουμε η πρώτη ήπειρος μηδενικών εκπομπών. Όλα αυτά αποτυπώνονται σε σύνολο κυβερνητικών επιλογών που θέλω να πιστεύω ότι ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας», συμπλήρωσε.

Αποζημιώσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει από τη Βόρεια Εύβοια αφορούν όλες τις επιχειρήσεις.

«Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει και για την Ηλεία.»¬

Και συμπλήρωσε: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του».

Ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας σε όλη τη χώρα. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Εχουν κατατεθεί 1.135 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το κράτος δεν κινήθηκε νωρίτερα στην καταβολή αποζημίωσης», ενώ για τη συνδρομή ξένων χωρών στις προσπάθειες κατάσβεσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η στήριξη στην Ελλάδα με πυροσβεστικά μέσα και πυροσβέστες ήταν πρωτοφανής. Τους ευχαριστώ».

«Το είχα πει και στη συνέντευξή μου στις 18 Μαΐου. Πρώτη μας προστασία παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αμφισβήτηση αυτής της προσπάθειας. Οι άνθρωποι δε γυρίζουν πίσω. Η ζωή δίνει ξανά ζωή σε όλα. Εύχομαι να μην ακούσω ξανά αυτή την κριτική. Κριτική, μικρόψυχη μπροστά σε μια κατάκτηση της χώρας» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι είχαν επισημανθεί από τις φωτιές στην Ηλεία οι ελλείψεις

Η συγνώμη αναγνώριση ευθύνης

«Η δημόσια συγγνώμη που ήταν μία προσωπική ηθική στάση, αλλά πριν απ’ όλα ήταν μία πολιτική πράξη. Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης, αλλά ένα σύνθημα για δράση, ένα κάλεσμα να διδαχούμε από μία αρνητική εμπειρία ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας «αδειάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading