Μητσοτάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Δε θα δεχθούμε όρους που παραπέμπουν σε μνημόνια»
EUROKINISSI//ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ//ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Δε θα δεχθούμε όρους που παραπέμπουν σε μνημόνια»

Για ένα πλήθος θεμάτων τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αρχικά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυστηρούς όρους, που να παραπέμπουν σε μνημόνια, προκειμένου να αντλήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημείωσε ότι «οι Έλληνες έχουν πλέον ωριμάσει και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις».

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κρίνεται αρκετά η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας ως «πολιτικά απαράδεκτο» για τις χώρες του Νότου το ενδεχόμενο ύπαρξης πρόσθετων αυστηρών όρων.

«Οι τουρίστες θα μας αναδείξουν σε κορυφαία επιλογή»

Ο δημοσιογράφος των Financial Times εξέφρασε την έκπληξη πολλών ανά την Ευρώπη για τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα την πανδημία του κορονοϊού, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Ήταν προφανές σε εμένα κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν αργά».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τουρισμό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος ένα μικρό ποσοστό των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρσι εκφράζοντας, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε «κορυφαία επιλογή», κατανοώντας πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι. Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, την αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας στα μικρότερα νησιά και στον διπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ.

«Έχουμε πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα»

Αναφορικά με τον προβληματισμό για τη μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία «πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», εστιάζοντας στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση και στην ενθάρρυνση επενδύσεων, εν μέρει μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η πανδημία συνέβαλε στη διάψευση όλων όσοι πίστευαν ότι υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, και εκείνων που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες. Αυτό δε λειτουργεί όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και θεωρώ πως οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης για υπόθεση Καλογρίτσα – Παππά: «Να μην κρύβεται ο Τσίπρας»

Loading

Play