Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: «Για τις αμυντικές δαπάνες την επόμενη διετία προβλέπονται 6 δις»

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε θα υποκύψει στο «δωσ’ τα όλα».

Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της τοποθέτησής του μίλησε για τον προϋπολογισμό του 2023 και είπε ότι η Ελλάδα είναι σε συνεχή ανοδική πορεία, ενώ σχολίασε και την κοινωνική όψη που έχει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Αποδεικνύει έμπρακτα ότι η άλλη όψη της οικονομικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Η χώρα παραμένει σε μια ανοδική τροχιά. Προβλέπουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «οι εξαγωγές σημειώνουν ρεκόρ. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, μειώσαμε τους φόρους και αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο. Προφανώς η κατάσταση δεν είναι εύκολη και ο πληθωρισμός ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών. Στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνοντανι μέτρα όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αυξήσεις στις συντάξεις αύξηση στον κατώτατο μισθό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στους γιατρούς του ΕΣΥ λέγοντας ότι θα δουν αυξήσεις «και θα συνεχιστούν τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι υπάρχει ένα απόθεμα ενός δις. Προβλέπουμε επίσης τόνισε πρόσθετες ενισχύσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους. Για τις αμυντικές δαπάνες την επόμενη διετία προβλέπονται 6 δις. Τα παραπάνω δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λέγοντας ότι έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι οι επόμενοι μήνες «θα είναι δύσκολοι και όσα επικαλούμαστε είναι αφορμή για να κοπιάζουμε αλλά όχι να κομπάζουμε». «Ταυτόχρονα δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα “δώσ’ τα όλα”.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος περί της ανάρτησής του σε σε διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την Στεγαστική Πολιτική. Ειδικά για τους νέους σημείωσε ότι είναι μια ολιστική πρωτοβουλία και θα βρει ανταπόκριση στην κοινωνία.

Δείτε επίσης: Με πρακτικές «πάρε κόσμε» ο Μητσοτάκης καλοπιάνει τους συνταξιούχους