Η πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη εντείνεται στη Βουλή με σημαντικές εξελίξεις και προτάσεις. Μετά τις μαζικές συγκεντρώσεις της Παρασκευής που συγκέντρωσαν χιλιάδες διαδηλωτές, η πολιτική αντιπαράθεση φουντώνει στη Βουλή, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην πρόταση δυσπιστίας και την προ ημερησίας διάταξη. Η απόφαση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, που ψηφίστηκε με 277 ψήφους, φέρνει τους πολιτικούς αρχηγούς στο βήμα. Οι τόνοι αναμένονται υψηλοί καθώς οι ομιλητές καλούνται να τοποθετηθούν σε μια κρίσιμη στιγμή για την πολιτική σκηνή της χώρας.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή για τις σημαντικές αυτές εξελίξεις.
Λεπτό προς λεπτό η ομιλία του πρωθυπουργού
Είχαμε όμως και διαδηλωτές που ζήτησαν να πέσει η κυβέρνηση. ΑΛλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι ζήτησαν να ανέβει η Ελλάδα
Η ηχηρή φωνή των συλλαλητηρίων ακούγεται από εμάς. Εκατοντάδες χιλιάδες βρέθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες. Να συμφωνήσουμε στο τι ζήτησαν. Ζήτησαν δικαιοσύνη, ασφαλείς συγκοινωνίες για τη χώρα και μια πολιτεία να είναι ικανή να προστατεύει τους πολίτες
Προτείνω τρόπους για να ξεπεράσει το κράτος παθογένειες που κάποιες το συνοδεύουν σχεδόν από την ίδρυσή του.
Επισημαίνω τον κίνδυνο η πολιτική ζωή να βουλιάξει σε έναν βούρκο αμφιβολίας. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία
Δηλώνω την προσήλωση της κυβέρνησης στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη και να απαντήσω έστω και σύντομα στη θύελλα των fake news
Ορισμένοι κάνουν αυτή την τραγωδία πολιορκητικό κριό χωρίς να προσφέρουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Τέτοιες στιγμές ζούμε και σήμερα. Συγκεκριμένοι κύκλοι επιδιώκνουν να μετατρέψουν ένα πένθος σε διχασμό. Μια τραγωδία που υποβιβάζεται σε πολιτικό σύνθημα
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σκοπιμότητα, το οφείλουμε στους συγγενείς των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Δεν τους αξίζει να γίνει ένα γρανάζι σε μια θλιβερή προσπάθεια εργαλειοποίησης που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα
Ζητούν ευθύνη ακόμα και σε συγκυρίες που αυτές χάνονται μέσα στη σύγχυση.
Οι προβληματισμένοι βουλευτές και ο ανασχηματισμός
Στα «γαλάζια» πηγαδάκια που είχαν στηθεί στους διαδρόμους και στο εντευκτήριο της Βουλής στο περιθώριο της χθεσινής συζήτησης για την Προανακριτική, πάντως, ο προβληματισμός για την πορεία της κυβέρνησης ήταν έκδηλος, με πολλούς βουλευτές να συζητούν για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από εδώ και πέρα, αλλά και για τον χρόνο και για το εύρος του κυοφορούμενου ανασχηματισμού.
Ως προς τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, θεωρείται βέβαιο πλέον ότι στο υπουργείο Υποδομών θα υπάρξει χαρτοφυλάκιο αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, με απευθείας αναφορά στο πρωθυπουργικό γραφείο και ενισχυμένο «μπουκέτο» αρμοδιοτήτων κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αποφασίσει για το αν θα ενισχύσει περαιτέρω το Μαξίμου, προσθέτοντας στοιχεία πολιτικότητας, ιδίως ως προς τον στρατηγικό σχεδιασμό.
Από εκεί και πέρα, η αναγκαιότητα των παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα είναι πλέον αδήριτη, με δεδομένο ότι πολλοί υπουργοί έχουν «κατεβάσει τα μολύβια», περιμένοντας τις πρωθυπουργικές αποφάσεις. Χθες, στο μεταξύ, απομακρύνθηκε δια της…παραιτήσεως και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου που διώκεται στο ίδιο πλαίσιο με τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει ήδη ξεκινήσει, με δεδομένο ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει κάποιες επαφές. Αρκετοί θεωρούν ότι οι αλλαγές θα κρύβουν και εκπλήξεις, αν και οι ανασχηματισμοί Μητσοτάκη δεν ανταποκρίνονται πάντα στο εύρος των αρχικών σκέψεων.
Οι «χαμένοι» των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, πάντως, θα είναι οι βουλευτές που θα συμμετάσχουν στη σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Τριαντόπουλο, καθώς δεν αναμένεται να αξιοποιηθούν αυτή τη φορά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr