Μητσοτάκης: Η καθολική απαγόρευση δεν είναι λύση για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο

Μητσοτάκης: Η καθολική απαγόρευση δεν είναι λύση για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο δήλωσε ότι πρόκειται για πρόβλημα που όλοι βλέπαμε αλλά μέχρι τώρα αδυνατούσαμε να βρούμε πολιτικές να το αντιμετωπίσουμε.

«Είναι η εικόνα των κολλημένων παιδιών σε ένα κινητό, τα οποία χάνουν την επαφή με τον κόσμο. Ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και απομόνωση. Έχει να κάνει με τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι είχε αναφερθεί στο θέμα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις, ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της καθολικής απαγόρευσης, τονίζοντας την ανάγκη για συζήτηση μεταξύ γονέων και παιδιών. Πρέπει να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και να τεθούν οι εταιρείες προ των ευθυνών τους, καθώς οι αλγόριθμοι είναι σχεδιασμένοι να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε κοιτώντας την οθόνη.

«Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση μιας κοινωνίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος διαμορφώνεται ακόμη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός συζήτησε το ζήτημα με 16χρονη μαθήτρια της Β’ Λυκείου, η οποία εκφράστηκε για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι. «Δυστυχώς, στη γενιά μου υπάρχει πρόβλημα. Ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει γίνει δεύτερη φύση μας», ανέφερε η μαθήτρια.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το kids wallet ευελπιστεί να τύχει ευρωπαϊκής εφαρμογής και τόνισε ότι η ευθύνη περνάει στο παιδί και πρέπει να λέμε όχι και στα παιδιά μας.

«Η πρόκληση για την επόμενη ημέρα είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση», είπε, αναφέροντας το Instagram ως παράδειγμα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσδιορίσει ένα πλαίσιο δικαιωμάτων, πρωτίστως για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων.

«Όλα αυτά ξεκινούν από τη σωστή ενημέρωση των γονιών, καθηγητών και ειδικών της υγείας. Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις πραγματικές εμπειρίες», κατέληξε.

Loading

Play