«Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως Κυβέρνηση δύο ξεκάθαρους στόχους» είπε ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε σήμερα στη Σάμο έτσι ώστε να επισκεφθεί τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση «Ζερβού».
Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις που παραχώρησε είπε μεταξύ άλλων πως ο σκοπός της νέας δομής είναι «να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί, αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας. Ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο, να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία, όπως ορίζει εξάλλου η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016».
Στην περιοχή βρέθηκε επίσης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ο οποίος δήλωσε ότι αποτέλεσε δέσμευση του Πρωθυπουργού να κλείσει η δομή στο Βαθύ της Σάμου.
«Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως Κυβέρνηση δύο ξεκάθαρους στόχους: Πρώτον, τη ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, όπου τα αποτελέσματα είναι εμφανή: μείωση 90% σε σχέση με το 2019. Και δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες» δήλωσε ο Υπουργός.
Αναλυτικά η τοποθέτησή του:
«Κύριε Δήμαρχε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, σήμερα πραγματικά είναι μια σημαντική μέρα για τη Σάμο, για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, για το Βαθύ, καθώς κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής, όπως πολύ σωστά τη χαρακτηρίσατε κύριε Δήμαρχε, και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε επίσημα τη νέα δομή που, όπως δεσμευτήκαμε, δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού.
Θυμάμαι την επίσκεψή μου σε αυτόν το χώρο, το 2019, όπου αντίκρισα χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, σε άθλιες συνθήκες, εντός μίας δομής η οποία κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 1.000-1.200 ανθρώπους σε μέγιστο αριθμό, να έχουν καταλάβει ουσιαστικά όλη τη γειτονική πλάγια. Να έχουν δημιουργήσει έναν καταυλισμό ο οποίος αποτελούσε ντροπή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Σήμερα, αν περιηγηθεί κανείς στο χώρο, βλέπει τα απομεινάρια μόνο αυτής της αθλιότητας. Όμως έχουμε ήδη κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η δομή αυτή καταργήθηκε ουσιαστικά και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, σε συνεννόηση με την οποία θα καταλήξουμε για το πώς θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας, τις μελέτες σας και είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη και τη δεύτερη φάση του σχεδίου μας που είναι αυτός ο χώρος να αποδοθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, είτε για χώρους αναψυχής και άθλησης είτε για χώρους εκπαίδευσης είτε για να στεγαστεί το καινούργιο Δημαρχείο. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές που θα μας προτείνει η τοπική κοινωνία.
Στη συνέχεια, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη νέα δομή. Μία δομή σύγχρονη. Μία δομή ασφαλή. Μία δομή με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο. Μία δομή της οποίας ο σκοπός είναι να φιλοξενεί προσωρινά, όπως τόνισε και ο Υπουργός, πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί, αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας, να πάρουν άσυλο. Ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο, να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία, όπως ορίζει εξάλλου η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.
Η δομή σήμερα φιλοξενεί περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Προφανώς, κύριε Δήμαρχε, έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα. Εκτιμούμε, όμως, ότι αυτή θα είναι αχρείαστη. Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλίδα, στην απευκταία
περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν και πάλι έντονα.
Αυτό, όμως, εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Και δεν θα γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι αξίζουν ξεχωριστά συγχαρητήρια στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που πράγματι κάνουν μία πολύ σπουδαία δουλειά στη θάλασσα, νύχτα-μέρα, 365 μέρες το χρόνο, να κάνουν πράξη αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή της Ευρώπης.
Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, διότι για κάθε αποτροπή παράνομης εισόδου η οποία λαμβάνει χώρα στη θάλασσα, άλλες τόσες είναι και οι περιπτώσεις όπου το Λιμενικό μας, με αυτοθυσία, σώζει ανθρώπινες ζωές.
Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω με πολύ μεγάλη ένταση και να ευχαριστήσω το Λιμενικό μας, γιατί κάνει πράξη αυτή την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που, όπως σας είπα, αποτελούσε κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης.
Η εικόνα σήμερα όχι μόνο στη Σάμο, αλλά συνολικά στα νησιά του βόρειου Αιγαίου -κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής, είστε εδώ εκπροσωπώντας με την ιδιότητα σας ως τοπικός βουλευτής και τη Μυτιλήνη- η εικόνα συνολικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα την οποία παραλάβαμε εμείς όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου πριν από 27 μήνες.
Όπως είπε και ο Υπουργός, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 90%. Επαναλαμβάνω κατά 90%. Ουσιαστικά έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών τα οποία εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο και την απογοήτευση για να μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής, σε άθλιες συνθήκες, κατατρεγμένους ανθρώπους υποσχόμενοί τους εύκολη η είσοδος στην πατρίδα μας.
Ταυτόχρονα έχουμε δουλέψει πολύ ουσιαστικά -και θέλω να συγχαρώ και τις υπηρεσίες ασύλου και το γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και συντοπίτη σας, τον κ. Λογοθέτη- ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου έτσι ώστε πολύ γρήγορα να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δικαιούνται καθεστώς προστασίας και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης.
Τους πρώτους η πατρίδα μας θα τους υποδεχθεί με ανοιχτή αγκαλιά. Και έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να τους ενσωματώσει ουσιαστικά στην ελληνική κοινωνία. Το έχουμε αποδείξει, το έχουμε κάνει πράξη. Θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα θα εξακολουθούμε, με όλη τη δύναμη της φωνής μας, να θέτουμε το ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στα ευρωπαϊκά fora. Εξηγώντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό αλλά ένα πρόβλημα βαθύτατα ευρωπαϊκό. Και ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κύριε Δήμαρχε, δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στη χρηματοδότηση της υπερσύγχρονης δομής την οποία θα επισκεφτούμε στη συνέχεια, αλλά θα πρέπει να καταλήξει τελικά σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ώστε να πείσουμε και εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θεωρούν ότι το πρόβλημα αυτό δεν τις αφορά να αλλάξουν στάση και με τον τρόπο τους να συνεισφέρουν σε αυτήν τη μεγάλη, σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια.
Κλείνω λέγοντας ότι σήμερα είναι πράγματι μία σημαντική μέρα για το νησί. Είναι μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Το είπαμε, το κάναμε: η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός, αμφιθεατρικος, πανέμορφος χώρος, αποδίδεται στην τοπική κοινωνία όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σκύλος δάγκωσε 4χρονο κοριτσάκι στο πρόσωπο
- ΣΥΡΙΖΑ: Νέα εποχή με Φάμελλο και Πολάκη – Πρόκληση για ενότητα
- Η ΑΕΚ Κ17 ανατρέπει την κακή παράδοση, νίκη επί του Ολυμπιακού μετά από 8 χρόνια
- Αποκατάσταση και αναβάθμιση του Κάστρου Καλαμάτας: Ένα ιστορικό μνημείο σε αναβίωση
- Αβέβαιο το μέλλον του Λανγκλέ στην Ατλέτικο Μαδρίτης
- Ρεύμα: Σενάρια για πυρηνικά τσέπης στα νησιά καθώς αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες με πετρέλαιο
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr