«Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το αφήγημα Μαξίμου με στόχο το δικομματισμό και την αυτοδυναμία

Με το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» θα πορευτεί το Μέγαρο Μαξίμου στο δρόμο προς τις εκλογές έχοντας ως σαφή στόχο να επιδιώξει την αυτοδυναμία αλλά και να τονώσει το δικομματισμό που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Το αποδεικνύει άλλωστε η μόνιμη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στις κάλπες το εκλογικό σώμα ψηφίζει για πρωθυπουργό, δηλαδή το πρόσωπο που θα τους κυβερνήσεις.

Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση ανεβάζουν πολιτικές «στροφές» και μπαίνουν σε προεκλογικό κλίμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινά τις περιοδείες που είχε αναβάλλει λόγω της τραγωδίας. Πρώτος στόχος του είναι να αφουγκραστεί ο ίδιος τον… παλμό της κοινωνίας και δεύτερος να δώσει προσωποπαγή χαρακτηριστικά στην πολιτική αντιπαράθεση επενδύοντας στο δίπολο «ή εγώ ή ο άλλος».

Ζητά «δεύτερη ευκαιρία»

Στη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Λαμία είχε ενδιαφέρον η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη περί δεύτερης ευκαιρίας. Ήταν μια αποστροφή του λόγου του που είχε ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά που ζήτησε από όσους είχαν ψηφίσει ΝΔ το 2019 να το επαναλάβουν και το 2023 αν και παραμένουν διστακτικοί, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση η οποία ναι μεν κάνει λάθη και τα αναγνωρίζει, αλλά δεν παρεκκλίνει από το δρόμο της.  Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επρόκειτο για μια έμμεση αναφορά του Μεγάρου Μαξίμου στη λογική των πολιτικών «ανοιγμάτων».

«Το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες ισχύει πάντα, με τους ίδιους στόχους και τους ίδιους συμμάχους», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, επανερχόμενος στον στόχο της αυτοδυναμίας.  Για να προσθέσει πως «η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα. Την ίδια στιγμή αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί».

Στο κυνήγι του 8% των αποστασιοποιημένων

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απευθυνόταν μόνο στο κομματικό του ακροατήριο αλλά κυρίως στο 8% εκείνων που έχουν αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ συγκριτικά με το 2019. Αυτούς προσπαθεί να προσεγγίσει και να συσπειρώσει, διότι γνωρίζει ότι ο δρόμος προς την αυτοδυναμία περνάει μέσα από τη δική τους ψήφο.  

Δείτε επίσης: Οικονόμου: «Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στην μετάφραση ο κ. Τσίπρας»

Loading