Μητσοτάκης: Mείωση ασφαλιστικών εισφορών και επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας

Μητσοτάκης: Mείωση ασφαλιστικών εισφορών και επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι δύο από τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθέτησε τις εκλογές στην άνοιξη του 2023.

Μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στο πλαίσιο συζήτησης με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, η προτεραιότητα θα είναι η μείωση των εισφορών.

Σημείωσε, ωστόσο, και τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους στα οποία περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αντίστοιχα σημείωσε ότι και στο επίπεδο της δικαιοσύνης έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η πιλοτική δίκη και ο περιορισμός των αναβολών. Τόνισε, ωστόσο, ότι “η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι μία από τις προτεραιότητες για να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού”.

Αναφερόμενος συνολικά στην πορεία της χώρας ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το πιο ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ειδική περίπτωση.

“Ο δωδεκαετής κύκλος της μεγάλης ταλαιπωρίας για την κοινωνία κλείνει και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας που θεωρώ εφικτή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023”, είπε.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σημείωσε: “Δεν είναι μόνο η τραγικότητα μίας βάρβαρης επίθεσης από μια χώρα που θέλει να ξαναγράψει τα σύνορα με στρατιωτική βία, είναι και η ενεργειακή κρίση και το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Θα δούμε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα σήμερα, ως προς τα δημόσια οικονομικά και την διάρθρωση του χρέους, είναι συγκριτικά σε καλύτερη θέση γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής, καθώς φροντίσαμε να ενισχύσουμε το μαξιλάρι και γιατί η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, πράγμα που αποτυπώνεται στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους”.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της στοχευμένης πολιτικής στήριξης καταναλωτών έναντι της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα για τα καύσιμα, είναι επιβεβλημένες και κοινωνικά δίκαιες. Αναφορικά με την ενέργεια τόνισε ακόμη ότι δεν θα μπει νερό στο κρασί των στόχων της απανθρακοποίησης, αλλά και δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που θα μας πάει στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών, χωρίς μεταβατικό στάδιο στο οποίο χρειαζόμαστε τόσο τα ορυκτά καύσιμα όσο και τα πυρηνικά στις χώρες όπου υπάρχουν.

Διαβεβαίωσε δε, σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της “διαρροής άνθρακα”, ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί κανένα μέτρο που θα θέτει την ελληνική βιομηχανία σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διευκόλυνση της επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης μεγάλων επενδύσεων σε συγκεκριμένα σημεία αντί της διασποράς μικρών μονάδων σε περισσότερα.

Εξάλλου, χαρακτήρισε επανάσταση το νομοσχέδιο για την παιδεία, σημειώνοντας ότι κακώς η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην διοίκηση των πανεπιστημίων, “ένα θέμα που αφορά μόνο 500 άτομα”. Ζήτησε, δε, από τις επιχειρήσεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας προκειμένου οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επεσήμανε ως προτεραιότητες, την επιδότηση του κόστους της ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την ενθάρρυνση δημιουργίας μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play