(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: Μετράει τα «κουκιά» (που δεν του βγαίνουν) για το επίδομα ακρίβειας

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία έδωσε την χαριστική βολή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε επίπεδο ενεργειακής αγοράς.

Οι τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος τραβούν την ανηφόρα και η υφιστάμενη ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να εκτονωθεί σύντομα. Το γεγονός αυτό έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετράει μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα τα «κουκιά» προκειμένου να μπορέσει να δώσει το περίφημο επίδομα ακρίβειας, όμως αυτά δεν του βγαίνουν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πως το επίδομα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μέτωπο έχει λάβει απόλυτα αρνητική τροχιά, τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ισορροπία ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Εκστρατεία Μητσοτάκη στην Ευρώπη για δημοσιονομική χαλάρωση

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να χαμηλώσουν αρκετά τα εισοδηματικά κριτήρια, συγκριτικά με όσα σκέφτονταν αρχικά στο πρωθυπουργικό επιτελείο, γεγονός που θα αφήσει εκτός ρύθμισης χιλιάδες νοικοκυριά. Ειδάλλως δεν θα μπορέσει να λάβει κανείς το επίδομα. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα αφήσει περισσότερους δυσαρεστημένους παρά ικανοποιημένους. Όμως στο Μέγαρο Μαξίμου ζυγίζουν καθημερινά όλα τα δεδομένα.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες να υπάρξει μια νέα γενναία δημοσιονομική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω του αιτήματός του θέλει να δημιουργήσει τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο ώστε κάθε κυβέρνηση της Ευρώπης να μπορέσει να βοηθήσει τους πολίτες της στο ενεργειακό και την ακρίβεια που προκαλεί η νέα κρίση. Με λίγα λόγια θέλει να «ανοίξει ξανά το πουγκί» προκειμένου να ανασάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που σήμερα δοκιμάζονται πολύ σκληρά.

Η μείωση του ΕΦΚ περνά από τη… Γερμανία

Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η Ευρώπη θα θελήσει να γίνει πιο ευέλικτη. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί από τη Γερμανία η οποία είναι απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που γεννά προσδοκίες ότι ίσως τα πράγματα είναι καλύτερα αυτήν τη φορά και ο Όλαφ Σόλτς ανάψει το πράσινο φως για μια δημοσιονομική χαλάρωση που θα επιτρέψει στη δική μας περίπτωση να προχωρήσουμε σε μια ορισμένου χρόνου μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Δείτε επίσης: Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της «έκρηξης» στις τιμές ενέργειας στις Βρυξέλλες (vid)