Μητσοτάκης: “Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου” – “Τιμή μου”, απάντησε ο Τσίπρας
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: “Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου” – “Τιμή μου”, απάντησε ο Τσίπρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στη δευτερολογία του «μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχτηκε με το “έξω οι βάσεις του θανάτου” για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια».

Με τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στις ΗΠΑ συνέκρινε εκείνη του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με τιμά η σύγκριση», του απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά , “μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχτηκε με το “έξω οι βάσεις του θανάτου” για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια“.

Αν δεν είχατε κυβερνήσει ποτέ θα μπορούσα να καταλάβω πως αυτές είναι θέσεις κόμματος που δεν έχει περάσει ποτέ από τη βάσανο της λήψης δύσκολων αποφάσεων που αφορούν τα εθνικά θέματα. Κυβερνήσατε όμως και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που πιστοποιεί τον τρόπο που εσείς αντιλαμβανόσασταν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το πόσο γρήγορα ξεχάσατε τις πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο της χώρας” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα για “υποκρισία”, αναφέροντας πως “είναι ξένη γλώσσα για εσάς η γλώσσα του πατριωτισμού σε ένα θέμα που απαιτεί μέγιστη υπευθυνότητα”. “Μιας και κάνατε αναφορά στον τέως πρέσβη τον κ. Πάιατ επιτρέψτε μου για να καταδείξω την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια υποκρισία σας, να σας διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας. Ρωτήθηκε για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία και απάντησε: “Μένω έκπληκτος γιατί έχω πει ότι αυτή η αναγέννηση των αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: «Υπογράφετε μία συμφωνία που τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα»

Νομιζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατι η σταση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική”, απάντησε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Μιχάλη Κατρίνη που αντέδρασε όταν εκείνος αναφέρθηκε στην στάση του Ανδρέα Παπανδρέου το ’90 , τον κάλεσε να απολογηθεί για το “γιατί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλάζει στάση και υπερψηφίζει τη Συμφωνία, παρά το αίτημα του State Department για ενίσχυση του στόλου των F16 στην Τουρκία“.

Τόνισε ότι “εδώ είναι η διαφορά μας“, καθώς “επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς”.

Σκανδαλίδης: «Αφήστε τον ήσυχο»

Την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη προκάλεσαν οι συνεχείς αναφορές Μητσοτάκη-Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Μιλά ο Πρωθυπουργός για τις βάσεις. Δεν ήξερα ειλικρινά ότι έχει γράψει και βιβλίο γι’ αυτό και ότι είναι το μοναδικό βιβλίο που έγραψε. Κατάλαβα, όμως, από αυτά που είπε ότι αντέγραψε απλώς την προπαγάνδα της τότε Δεξιάς. Ξέχασε να πει ότι από τις τότε αμερικανικές βάσεις, έμεινε μόνο η Σούδα και η ΝΑΤΟϊκή βάση στο Άκτιο. Ξέχασε παράλληλα να πει ότι η τότε εξωτερική πολιτική οδήγησε τη χώρα σε πολύ μεγάλη ισχύ στα πλαίσια της τότε ΕΟΚ. Τι να μιλήσουμε για αυτό; Να μιλήσουμε για την Κίνηση των 6 και τι σήμαινε; Για τη συνέντευξή του στο ABC μετά την εκλογή του;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: « ο κ. Μητσοτάκης, ο πρεσβύτερος, εκτός του ότι τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο, έκανε όλη εκείνη την περίοδο δύο προτάσεις για το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και απέτυχαν και οι δύο και έχασε η χώρα τρία ολόκληρα χρόνια από το θέμα της συμβολής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και έπρεπε να έρθει ο Ανδρέας Παπανδρέου ξανά το 1993 να υπογράψει το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εφάρμοσε μετά η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και έφτασε η Ελλάδα στο ευρώ, στην ΟΝΕ και τη συμφωνία στο Ελσίνκι», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Δείτε επίσης: Οι προετοιμασίες Μητσοτάκη για τις ΗΠΑ και το καυτό δίμηνο που τον περιμένει

Loading