Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση η Θράκη

Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση η Θράκη

Για τα προβλήματα της περιοχής και τους τρόπους επίλυσής τους συζήτησε με εκπροσώπους φορέων της Ροδόπης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε με πολύ μεγάλη προσοχή και κατέγραψε τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των φορέων της πόλης. «Δεν το λέω εύκολα, αλλά διέκρινα σε όλες τις παρεμβάσεις που άκουσα έναν ρεαλισμό, και ίσως μία από τις μεγάλες κατακτήσεις της εξόδου της χώρας από την εποχή των μνημονίων και του λαϊκισμού είναι ακριβώς αυτή: η προσγείωση στην πραγματικότητα η οποία μας υποχρεώνει να βλέπουμε τις ατομικές ή συλλογικές μας διεκδικήσεις μέσα από το πρίσμα του γενικού, του συνολικού καλού» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους συνομιλητές του.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στην απευθείας επαφή με τους πολίτες, την οποία συνεχίζει σε όλη την Ελλάδα, με όρους ειλικρίνειας και λογοδοσίας: «Αυτά που λέμε τα κάνουμε και αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε θα σας το πούμε με ειλικρίνεια. Έτσι πορεύτηκα προεκλογικά, έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι και τώρα που μου κάνατε την πολύ μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτείτε την ύψιστη ευθύνη να είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας» σημείωσε.

Μιλώντας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της επόμενης περιόδου ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προσήλθε στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών για το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (2021-2027) με αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή «την προστασία του εισοδήματος των αγροτών».

Αναφερόμενος στη δρομολόγηση της κατασκευής του Νοσοκομείου της Κομοτηνής ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη συνολική του δωρεά στον τομέα της Υγείας και για το πρότυπο νοσοκομείο που θα έχει η πόλη το 2024.

«Παράδειγμα προς μίμηση η Θράκη»

Υπογράμμισε πως η Θράκη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. Τόνισε πως το παράδειγμα της Θράκης «πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού», ενώ κατέστησε σαφές ότι η Συνθήκη της Λωζάνης προσδιορίζει «με απόλυτη σαφήνεια» το καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα, τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις της.

Προσέθεσε ότι παρά την ένταση που υπάρχει στις εξωτερικές σχέσεις δεν θέλει καν να δει ζητήματα που σχετίζονται με τη Θράκη να γίνονται μέρος της αντιπαράθεσης. «Θα ήθελα πραγματικά τα ζητήματα αυτά που αφορούν τη Θράκη να μείνουν έξω, τελείως έξω, από αυτή την αντιπαράθεση. Να μην δίνονται ερμηνείες που διαστρεβλώνουν την ιστορία αλλά και το νομικό καθεστώς το οποίο διέπει την μουσουλμανική μειονότητα», είπε.

«Η Ελλάδα ακαδημαϊκή “καρδιά” των Βαλκανίων»

Αναφερόμενος στο Δημοκρίτειο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα της περιοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει άμεσα την πλήρη δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσων τμημάτων στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ακαδημαϊκή «καρδιά» των Βαλκανίων.

«Μιλήσαμε πολλές φορές για το πώς είμαστε στο επίκεντρο μιας αγοράς 50 εκατομμυρίων καταναλωτών, τουριστών. Γιατί όχι φοιτητών; Δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί να μην έρθει κάποιος από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία να σπουδάσει σε ένα ανταγωνιστικό ξενόγλωσσο προπτυχιακό τμήμα, στα αγγλικά, με δίδακτρα -όπως έχουμε τη δυνατότητα να χρεώνουμε τους ξένους φοιτητές μας- και να έχετε πρόσθετα έσοδα ως πανεπιστήμιο», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης, ενώ έρχεται και η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης. Επισήμανε πως έχει πάντα αξία να μαθαίνουμε από την Ιστορία, καθώς την Ιστορία «την τιμάμε όταν τη μελετάμε, όταν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και παίρνουμε χαρά από τις επιτυχίες μας».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι φορέων από το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Βιομηχανικών Σωματείων, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Θράκης, τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, το Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Θράκης, τον Σύλλογο Λογιστών Θράκης, και από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Βιοτεχνών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Κύριος Παντελεήμων, ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης και θεσμικοί παράγοντες.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με πολίτες και φοιτητές κάνοντας μια σύντομη στάση σε καφετέρια για να συζητήσει με πολίτες.

Δείτε τη ροή ειδήσεων

Loading

Play