Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης σε Smart Covid-19: «Άνοιγμα τουρισμού με πρώτο μέλημα την ασφάλεια»

Σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Smart Covid-19 Management Group έλαβε μέρος την Πέμπτη (2/7) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ηγέτες κρατών, που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της διασποράς του κορονοϊού, αντάλλαξαν απόψεις για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που θέτει για όλες τις οικονομίες η πανδημία, ενόψει κι ενός πιθανού δεύτερου κύματος.

Το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο άνοιγμα της Ελλάδας στους ξένους επισκέπτες από την 1η Ιουλίου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα τους υποδέχεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα.

Σημείωσε, επίσης, ότι το προηγούμενο διάστημα λιγότεροι από 1 στους 1.000 επισκέπτες που είχαν υποβληθεί σε τεστ στο αεροδρόμιο εμφανίστηκαν θετικοί στον ιό.

Το σύστημα με τον εξελιγμένο αλγόριθμο

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρώτη ημέρα κατά την οποία λειτούργησε το σύστημα με το οποίο η χώρα υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες, μέσω της συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας PLF, η οποία, όπως είπε, «βασίζεται σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο για τα δειγματοληπτικά τεστ». Υπήρξαν μάλιστα ηγέτες που έδειξαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το σύστημα που εφαρμόζει η Ελλάδα.

«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021», τόνισε, ενώ έκανε ειδική μνεία στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης.

«Χρειαζόμαστε συμφωνία στις 18 Ιουλίου»

Σημειώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες λόγω της πανδημίας και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εφόσον διαμορφώνεται η συναίνεση ότι «ο ιός θα είναι εδώ για πολύ περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε», αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η ευρωπαϊκή απάντηση.

«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία στις 18 Ιουλίου», τόνισε, αναφερόμενος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία «πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει».

Προσέθεσε, ακόμη, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία «ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών των πολιτών από μας» και ότι απαιτείται «ευελιξία».

Ποιοι έλαβαν μέρος στην τηλεδιάσκεψη

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, Αντρέι Μπάρις, της Noρβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, καθώς και ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράδο Κεσάδα.

Δείτε ακόμη:
Κορονοϊος: Αρνητικά τα πρώτα τεστ τουριστών στα αεροδρόμια