Μητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε – Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε – Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες

Kοινές δηλώσεις έκαναν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους – «Φωνή λογικής και σταθερότητας» η Μέρκελ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ωσότσο, «άδικη κάποιες φορές» – «Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» είπε η καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ κατευθύνθηκε με τα πόδια από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου την υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός και μάλιστα, ενώ φωτογραφίζονταν τα… είπαν για λίγη ώρα στα γερμανικά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους Μέρκελ και Μητσοτάκης μίλησαν για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή, την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.

Δείτε όλες τις κοινές δηλώσεις:

Δηλώσεις Μητσοτάκη

«Δεν είναι η πρώτη μας επαφή είναι ωστόσο ξεχωριστή γιατί είναι η τελευταία», ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως «Ως ο 8ος Ελληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Ανγκελα, θα τολμήσω μια σύντομη ανασκόπηση».

«Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι αποικία κράτους, είναι ένα σύγχρονο κράτος που σχεδιάζει το αύριο.

Το αναγνωρίζουν και οι δικοί σας επιχειρηματίες. Έτσι εξηγείται η αύξηση των εισαγωγών, το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, η εξαγορά start ups από από Γερμανούς και ο υπερ-διπλάσιος αριθμός Γερμανών τουριστών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα και η ΕΕ δοκιμάστηκαν από δύσκολες αποφάσεις που μετατράπηκαν σε λαϊκισμό. Άλλωστε και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες. Ούτε η λιτότητα ούτε τα φθηνά συνθήματα άντεξαν. Η ΕΕ απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν στη σωστή πλευρά, ενώ η Ελλάδα ωρίμασε», ανέφερε.

«Σε όλα αυτό το διάστημα η Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές. Όπως το 2015, όταν απέναντι από κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε το Grexit. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας. Και έτσι η ΕΕ των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων εξελίχθηκε στην ΕΕ της κοινής υγειονομικής άμυνας και του Ταμείου ανάκαμψης. Ολα αυτά έχουν το βάρος και της δικής σας τάσης. Καθώς η ΕΕ προχωρά με ομοφωνία αυτό γίνεται με συμφωνίες. Ηταν γενναία η αλλαγή στάσης της καγκελαρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είδε την αναγκαιότητα στήριξης των πιο αδύναμων οικονομικών για να αντιμετωπίσουν την κρίση που δεν είχαν καμία ευθύνη», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη φιλόξενη υποδοχή. Οποιος έχει μία ποιότητα πολιτισμού και ζωής δεν μπορεί να αφήνει έξω την Αθήνα. Όταν κάνει κανείς πολιτική θα πρέπει να έχει στο βλέμμα του την ιστορία. Οι σχέσεις Γερμανίας Ελλάδας ήταν πάντα ζωντανές. Την εποχή που τέθηκε το θέμα του ευρώ, είχα επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Στο τέλος βρήκαμε μία πορεία ένα κοινό βηματισμό και η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ΕΕ. Στη συνέχεια είχαμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό και αποδείξαμε πως μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες. Και η συμφωνία με την Τουρκία μας έδειξε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί», ανέφερε η κ. Μέρκελ κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση.

«Και χθες και σήμερα είπαμε πως θα πρέπει να ισχύει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις.
Στις διμερείς μας σχέσεις αποδείξαμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πολύ καλά, γι αυτό και στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης
», ανέφερε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μακρόχρονες επενδύσεις.
Σήμερα συνομίλησα με νέους ανθρώπους στο Γκέτε. Εδώ κάποιος μπορεί να γνωρίσει την Ελλάδα και εκτός τουρισμού.

Θα υπάρξει εξίσου καλή συνεργασία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από πλευράς μου θα ήθελα να ευχαριστήσω γι αυτή τη συνεργασία. Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου («Είπατε πριν λίγες εβδομάδες ότι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν η Ελλάδα. Ότι ζητήσατε πολλά, τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά;») η κ. Μέρκελ απάντησε ως εξής:

«Νομίζω ότι τότε είμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ από το σπεκουλάρισμα απέξω και αυτό έπληξε τις χώρες που είχαν μεγαλύτερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Εγώ δεσμεύτηκα πάντα στη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Βέβαια ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές. Στη σημερινή εποχή οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμες όπως το παρελθόν. Είμαστε μια ήπειρος που έχει ένα γηράσκοντα πληθυσμό, έχουν μεγάλη υπερχρέωση και μας επιτρέπεται μεγαλύτερη ελαστικότητα και αυτή η συζητηση ήταν που είχα με τον Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ της καινοτομίας και εκεί μπορούμε να βρούμε κεφάλαια. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε ευάλωτοι στις αγορές. Η ευελιξία του συμφώνου δεν είναι καθορισμένου. Δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης ότι μπορούμε να βρούμε τις λύσεις. Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δουλέψουμε στην καινοτομία».

Αναφορά σε Τουρκία και μεταναστευτικό

«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση (της κρίσης), είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Τι άλλο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης

Επι τάπητος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας.

Και στο σημείο αυτό, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ζήτημα τη γεωπολιτική διάσταση και τη σημασία του οποίου – ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Δείτε επίσης: H Mέρκελ στο Προεδρικό – Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα πολλές φορές αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play