(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: «Η αποκλιμάκωση στην Ουκρανία θα ήταν προς όφελος όλων»

Τη θέση του για την κατάσταση στην Ουκρανία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι μία αποκλιμάκωση θα είχε οφέλη για όλους.

Στο δείπνο με το οποίο ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

propoli

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η αποκλιμάκωση στην Ουκρανία θα ήταν προς όφελος όλων, θυμίζοντας ότι θα επιβάλλονταν συντονισμένες κυρώσεις σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών. Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ και η επανενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων του σχήματος της Νορμανδίας προσφέρουν τη βάση για την εκτόνωση της κρίσης.

Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έκανε αναλυτική αναφορά στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στην προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, στις νέες δομές, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και στο πρόγραμμα “Ήλιος” για την πολιτική ενσωμάτωσης όσων δικαιούνται διεθνή προστασία και για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Υπογράμμισε παράλληλα τις ευθύνες της Τουρκίας στα σύνορα και την μη συμμόρφωσή της προς τις υποχρεώσεις της δυνάμει της λεγόμενης κοινής δήλωσης με την ΕΕ (2016), σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Κριστίν Λαγκάρντ για την απόφαση της ΕΚΤ και την ειδική πρόνοια που επέδειξε για τα ελληνικά ομόλογα.

Οι «27» καταδικάζουν τις προσπάθειες τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι «καταδικάζουν τις προσπάθειες τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν για την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματά τους οι «27» υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναπτυχθούν τα κατάλληλα «εργαλεία» για να αντιμετωπιστεί η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης. Αυτό «απαιτεί ταχεία εργασία για την πρόταση για μέτρα κατά των φορέων μεταφορών που διευκολύνουν ή εμπλέκονται σε εμπορία ανθρώπων ή λαθρεμπορία μεταναστών σε σχέση με παράνομη είσοδο στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρουν.

Δείτε επίσης: Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες για το ΕΣΥ και την Πρόνοια κατά 820 δισ. ευρώ

Loading