Μητσοτάκης στο ΙΣΝ: «Το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ είναι στο υγειονομικό μας προσωπικό»
EUROKINISSI @ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μητσοτάκης στο ΙΣΝ: «Το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ είναι στο υγειονομικό μας προσωπικό»

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο εξευτελιστικό από το να αναγκάζεται ένας συγγενής ενός βαριά αρρώστου να ζητά πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει ο συγγενής του, ο φίλος του, να βρει περίθαλψη σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Και δυστυχώς αυτή ήταν η αλήθεια, αν θέλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα, πριν μας χτυπήσει η κρίση του κορονοϊού. Η οποία μέσα στην τραγωδία της ήταν μία ευκαιρία να ξεσκεπάσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να τις διορθώσουμε με μεγάλη ταχύτητα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως: «το πρώτο μεγάλο ευχαριστώ είναι στο υγειονομικό μας προσωπικό. Γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό, υπηρεσίες καθαρισμού. Υπερέβαλαν εαυτόν για να μπορέσουμε, σήμερα, να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι έχετε κάθε λόγο -όλοι σας- βλέποντας τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες να είστε πολύ υπερήφανοι. Διότι σώσατε πολλές ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να πάει αναξιοποίητο. Είχαμε πονεμένες ιστορίες δωρεών στο παρελθόν που είχαν κολλήσει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας. Δεν είναι εύκολο πάντα. Αλλά, νομίζω, ότι με επιμονή και με σύστημα καταφέρνουμε να ξεπερνούμε αυτά τα εμπόδια. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνεργασία μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα: «Κανείς δεν μπορεί μόνος του πια σε αυτόν τον σύνθετο κόσμο. Πρέπει να βρούμε σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι είναι παντελώς αναντικατάστατο αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών. Να έρθουμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε αυτό που νομίζω ότι είναι το βασικό ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα -ειδικά για τον τομέα της υγείας- την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Μεταξύ άλλων τόνισε την δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον πλήρη έλεγχο και τη διαφάνεια των διαδικασιών: «Χρέος μας -και το έχουμε δρομολογήσει αυτό ως πρωτοβουλία- είναι να δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ταιριάζει στην ουσία, τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του συστήματος Υγείας. Θέλω να ξέρει ο κάθε δωρητής πού πήγαν τα λεφτά του. Και θέλω να μπαίνει και μία ταμπέλα εκεί που έχει δώσει τα χρήματα του, αν πρόκειται για φυσική υποδομή και να υπάρχει αυτή η αναγνώριση και αυτό το μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν στο κοινό καλό».

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία ανά τη χώρα.
Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Η γεωγραφική κατανομή των κλινών αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία-Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25.

Η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η δωρεά του ΙΣΝ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός, δηλαδή η Ελλάδα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 12 κλινών εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αύξηση των κρεβατιών θα «θωρακίσει» περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας έναντι ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορονοϊού και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την μακρόπνοη προστασία της δημόσιας υγείας.

Στις αρχές του 2020 η Ελλάδα διέθετε 565 λειτουργικές κλίνες σε ΜΕΘ, λιγότερες από έξι ανά 100.000 κατοίκους, γεγονός που την τοποθετούσε κάτω από το μισό του κοινοτικού μέσου όρου. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, η κυβέρνηση κατάφερε πολύ γρήγορα να αυξήσει σε 1.017 τον αριθμό των κρεβατιών, αναβαθμίζοντας υφιστάμενες κλίνες, ανοίγοντας άλλες που είχαν κλείσει λόγω ελλείψεων, αξιοποιώντας τις υποδομές στρατιωτικών νοσοκομείων και χρησιμοποιώντας Μονάδες ιδιωτικών κλινικών δίχως οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της Covid-19 έδωσε στη χώρα το χρονικό περιθώριο ώστε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μακροπρόθεσμες λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς κάποιες κλίνες εντατικής θεραπείας που επιστρατεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες επανέρχονται στην αρχική τους χρήση, αποφασίστηκε να αυξηθούν τα μόνιμα κρεβάτια σε 1.200 -δηλαδή 12 ανά 100.000 άτομα- ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι δυνατότητες του συστήματος υγείας έως το τέλος του 2020.

Η δωρεά του ΙΣΝ συμπληρώνεται από άλλες δωρεές που έγιναν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και από το έργο ανασχεδιασμού και ενίσχυσης των ΜΕΘ που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.

Πρόγραμμα για την εκπαίδευση των εργαζομένων στις ΜΕΘ

Πέραν της δημιουργίας των νέων κλινών, το ΙΣΝ θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ξεχωριστού κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση 7.000 εργαζόμενων σε ΜΕΘ, σε βάθος πενταετίας.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ. Χάρη στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συστάθηκαν 1.800 θέσεις εξειδικευμένων και εξειδικευόμενων γιατρών αλλά και νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Δείτε ακόμη:

Live η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ειδική εκδήλωση για τον κορονοϊό

Loading

Play