Μητσοτάκης: «Τα κείμενα της Άγκυρας είναι ανιστόρητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στο κοινοβούλιο.

Μητσοτάκης: «Τα κείμενα της Άγκυρας είναι ανιστόρητα»

Πυρά εναντίον του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη βουλή, χαρακτηρίζοντας τα κείμενα της Άγκυρας ως “ανιστόρητα και αγεωγράφητα”. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα θέματα που τέθηκαν στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Σε σχέση με την Τουρκία διαμορφώνονται δύο κρίσιμα μέτωπα τα οποία κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχα με τον κ. Ερντογάν: Το πρώτο είναι η επιθετική στάση της Τουρκίας, η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο που η Άγκυρα βάφτισε “συμφωνία” με τη Λιβύη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε σημειώνοντας πως «το δεύτερο ζήτημα είναι το μεταναστευτικό, όπου η γειτονική χώρα δεν τηρεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ».

Όσον αφορά τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «απέναντι σε αυτά η Ελλάδα έχει και πολιτική και σχέδιο. Και προφανώς δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες, η εθνική μας πολιτική είναι για να ασκείται, όχι για να συζητείται. Σας βεβαιώνω όμως ότι οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν».

Σε αυστηρούς τόνους καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον του μνημονίου που συνήψαν Τουρκία – Λιβύη, τονίζοντας τα εξής: «Τα κείμενα τα οποία επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν ασφαλώς νομικό αποτέλεσμα, ούτε και πρόκειται τελικά να κυρωθούν. Όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις 24ωρα. Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα. Το έκανε από τη Σύνοδο Κορυφής, το έκανε και δημοσίως με τον πρόεδρο Τραμπ».

Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και επί της έγκρισης του μνημονίου από το τουρκικό κοινοβούλιο: «Μπορεί χτες στην τουρκική βουλή να ενέκριναν ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους, αλλά δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει”.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως “ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει στη χώρα του και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ τις έντονες επιφυλάξεις του, την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπογραφεί καμία συμφωνία, η οποία να θέτει στο τραπέζι της συζήτησης τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων. Συνεπώς η επίσκεψη καταδεικνύει το γεγονός πως δεν υφίσταται κανένα αρραγές μέτωπο της κυβέρνησης στη Λιβύη που να μπορεί να επικυρώσει τη συμφωνία. Εκτιμώ ότι τελικά η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της”.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε και για το επόμενο βήμα της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα: «Η φωνή τη Ελλάδος ακούγεται, έχει δυνατούς και σωστούς συμμάχους. Το θέμα θα τεθεί της επόμενης Πέμπτης στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα εθνικά, κυριαρχικά της δικαιώματα».

Loading