Μητσοτάκης: Τα τρία συν ένα μηνύματα της συνέντευξής του και οι αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων

Τρία συν ένα ευδιάκριτα μηνύματα, με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων, «έκρυβε» η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha. Το πρώτο αφορούσε τη στάση της Ελλάδας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το δεύτερο σχετιζόταν με τη διαχείριση της σύγκρουσης, το τρίτο αφορούσε τα αδύναμα νοικοκυριά και το τέταρτο είχε αποδέκτη τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με τη στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι σε Ρωσία και Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός  παρατήρησε πως αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στην Ευρώπη αποτελεί ουσιαστικά την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας που οικοδομήθηκε μετά τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μιλάμε για έναν νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα πως θα τελειώσει» παρατήρησε. Επίσης έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στην Ουκρανία, από την οποία έχουν φύγει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πρόσφυγες σε μια εβδομάδα.

propoli

Τόνισε μάλιστα πως η Ελλάδα έπραξε το σωστό τασσόμενη στο πλευρό της Ουκρανίας λέγοντας πως «ήταν ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο όταν δέχεται επίθεση μια ελεύθερη χώρα να σταθούμε στο πλευρό της»

Για τη διαχείριση της σύγκρουσης σημείωσε πως η Ε.Ε. αποφάσισε να παράσχει αμυντικό υλικό διότι η χώρα δέχεται επίθεση, είναι αμυνόμενη.  «Δεν επιτίθεται. Με ποια ηθική υπόσταση και με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν -ο μη γένοιτο- βρισκόμασταν σε μια ίδια κατάσταση;  Είχαμε ένα λόγο παραπάνω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Να το κάνουμε γρήγορα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και να δείξουμε και εμείς ότι είμαστε ενεργό μέλος στο βαθμό που συμμετέχουμε» τόνισε.

Εντός Μαρτίου η νέα στήριξη στους ευάλωτους

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών έδωσε είδηση αφού γνωστοποίησε πως εντός του Μαρτίου θα υπάρξουν εξαγγελίες για μια ακόμα έκτακτη στήριξη όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν γίνει γνωστός ο δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να δημιουργηθεί.  Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία την χαρακτήρισε «επιταγή ακρίβειας».

Κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Ερντογάν

Τέλος έστειλε σήμα στην Τουρκία τονίζοντας πως δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για κανέναν αναθεωρητισμό και καμία αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, παρατηρώντας ότι πολύ σύντομα η Τουρκία θα το αντιληφθεί.  
«Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση μία συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.   Είμαστε γείτονες, έχουμε μεγάλες διαφωνίες, αλλά πρέπει να συζητούμε. Εδώ συζητούσαν ευρωπαίοι ηγέτες με τον Πρόεδρο Πούτιν λίγες ημέρες πριν αυτός εισβάλει στην Ουκρανία» δήλωσε σχετικά, τονίζοντας πως είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας, αλλά πιστεύω ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία. Εξάλλου έχουμε θέματα να συζητήσουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μία τέτοια συνάντηση. Είμαστε εξάλλου δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε να συζητήσουμε ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις» ανέφερε σχετικά.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία

Loading