Μητσοτάκης: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» (vid)

Μητσοτάκης: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» (vid)

«Είχα την εντύπωση ότι μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν υπήρχε πλαίσιο συνεννόησης και δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Δυστυχώς όμως, η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο συνέδριο ygeiamou το οποίο διοργανώνεται από το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό site ygeiamou.gr.

«Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κρατά εφεδρείες για τη συνέχεια.

Αναφερόμενος στο Fuel Pass ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς».

«Διαχρονικά, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέσω πανδημίας ότι σε σχέση με το δημοσιονομικό περιθώριο για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να κρατά πάντα κάποιες εφεδρείες. Θέλω να θυμίσω ότι έχει δημοσιευθεί η απόφαση για το Freedom Pass. Είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια για τους πολίτες, που θα εισπράξουν ένα ποσόν έως 600 ευρώ που θα ισοδυναμεί με το 60% της υπερβάλλουσας δαπάνης του ρεύματος για την περίοδο από το Δεκέμβριο του 2021 έως και το Μάιο.

Μια πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία έρχεται και διορθώνει μια αδικία για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ήταν στην ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος. Θυμίζω επίσης ότι από τον Ιούλιο και μετά τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο εξουδετερώνει τις ακραίες χρεώσεις και κάνει τους λογαριασμούς πολύ πιο προβλέψιμους και προσιτούς, σε σχέση με αυτούς που πλήρωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις, μάλιστα, ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς. Και να τονίσω, ότι η κυβέρνηση πήρε τη γενναία απόφαση να φορολογήσει με 90% τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Κι όμως, αυτή η πρωτοβουλία δεν ψηφίστηκε, από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Από κανένα. Και θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί δεν το ψήφισαν, ενώ ο στόχος ήταν η μεγαλύτερη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Αλλά η υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει τον ελληνικό λαό, όπως έκανε στη διάρκεια της πανδημίας και το κάνει συνεχώς, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο της εξόδου από την επιτήρηση, κάτι το οποίο θα γίνει σύντομα. Και της κατάκτησης της ανώτερης επενδυτικής βαθμίδας», είπε ο Πρωθυπουργός.

Για την ένταση με την Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Τουρκία λέγοντας πως…δεν κρατά μούτρα στον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας παρά το γεγονός ότι εκείνος ασχολείται πάρα πολύ με την Ελλάδα.

«Είχα την εντύπωση ότι μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν υπήρχε πλαίσιο συνεννόησης και δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Δυστυχώς όμως, η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. Είχαμε ένα πρωτοφανές μπαράζ εναέριων παραβιάσεων και μια διαρκή ανακίνηση του ζητήματος περί δήθεν μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, δηλώσεων περί αποστρατικοποίησης κ.λπ. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να αναδεικνύει διεθνώς τις προκλήσεις στα διάφορα fora και να αναζητεί συμμάχους, είτε στις ΗΠΑ είτε μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους.», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση του πρωθυπουργού με τον διευθυντή του Πρώτου Θέματος, Μπάμπη Κούτρα και τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα:

«Από εκεί και πέρα, έχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους όπου υπήρχε ένταση στην ρητορική της Τουρκίας, η οποία μπορεί να έχει να κάνει και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γείτονα χώρα. Εύχομαι και ελπίζω, ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία, αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί σε παραπάνω ένταση στο πεδίο», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της εθνικής κυριαρχίας σχολια΄ζοντας ότι υπάρχουν πεδία συνεννόησης με την Τουρκία, όπως στην παράμετρο του επισιτισμού, καθώς, όπως είπε «ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν. Ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ, που μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία αντί της τουρκικής ρητορικής που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική».

«Ας δούμε λοιπόν τα πεδία στα οποία -και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που ασχολείται πολύ με αυτά τα ζητήματα- να βρούμε κοινό πεδίο συνεννόησης. Η επισιτιστική κρίση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και μπορεί να βρεθούμε ενώπιον τρομακτικών καταστάσεων, ιδιαίτερα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Ας δούμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στη λύση, αντί η Τουρκία να προβάλλει μια ρητορική ξεπερνά τα όρια και, εν ολίγοις, γίνεται και λίγο γραφική, όποτε εγείρει τέτοιου είδους ζητήματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος λέει ότι δεν μου μιλάει. Το είχε πει κιόλας μετά από τον Έβρο. Εγώ όμως δεν έχω πει ποτέ ότι δεν μιλάω με οποιονδήποτε -εγώ δεν κρατάω μούτρα στον κ. Ερντογάν. Ταυτόχρονα όμως, υποστηρίζω τις ελληνικές θέσεις, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.»

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εκλογές λέγοντας ότι θα γίνουν το 2023 καθώς αυτό ορίζει η θεσμική τάξη.

«Το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος της θητείας δεν είναι άλλοθι για να ρίξουμε ρυθμούς. Είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες».  

«Έχω πει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, αλλά θα ήθελα να πω και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό. Από τον Ιούλιο και μετά, θα μπούμε στον 4ο χρόνο της κυβέρνησης. Εγώ έχω δεσμευτεί ότι, το γεγονός πώς βλέπουμε πια τις εκλογές, δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο. Και το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο, είναι εξαιρετικά πλούσιο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, επειδή έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές, να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματικές θέσεις. Που το μόνο το οποίο θα πετύχει τελικά, θα είναι να αποξενώσει τον πολίτη».

Για τις πυρκαγιές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τη φωτιά στη Βούλα λέγοντας ότι «αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες φωτιές αλλά αντιμετωπίστηκε με ομοβροντία κατηγοριών από την αξιωματική αντιπολίτευση. Έχει ξεπεράσει τα όρια, με μηδενιστική κριτική. Για όσα γίνονται φταίει πάντα ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχτώ διαστρέβλωση των στοιχείων και ψέματα».

«Να δώσω ένα παράδειγμα: Είχαμε μια φωτιά το Σάββατο. Πιστεύω ότι αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες φορές. Με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό είπαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής. Κι όμως, είχαμε μια ομοβροντία κατηγοριών από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιστεύει, άραγε, κανείς ότι δεν θα έχουμε φωτιές φέτος το καλοκαίρι; Βεβαίως και θα έχουμε φωτιές. Το ζήτημα είναι πώς θα τις αντιμετωπίσουμε, ποια μαθήματα πήραμε και πώς θα γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι.

Το λέω ως ένα παράδειγμα, ενός πολιτικού διαλόγου, ο οποίος από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει ξεπεράσει τα όρια. Υπάρχει μια μηδενιστική κριτική σε όλα. Για οτιδήποτε συμβαίνει στον πλανήτη, φταίει ο Μητσοτάκης. Το αν αυτό έχει ανταπόκριση στις προτιμήσεις του κόσμου, ας το κρίνουν οι ίδιοι της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτό που αξίζει στη χώρα σήμερα, είναι μια πολιτική αντιπαράθεση, σκληρή, σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων. Πχ, αν υπάρχουν άλλες απόψεις για την υγεία, είμαι διατεθειμένος να τις ακούσω.

Αυτό όμως που δεν πρόκειται να δεχτώ, είναι διαστρέβλωση των στοιχείων και μηδενιστικούς αφορισμούς ότι ‘η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους’ και ψέματα, τα οποία πρώτα από όλα αδικούν τους ανθρώπους του ΕΣΥ, που έδωσαν την ψυχή τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την πολιτική σε επίπεδο σκληρής προγραμματικής αντιπαράθεσης, η οποία όμως δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτά που ζήσαμε πριν από 10 χρόνια.

Αλλά η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας -και υπάρχει δυσαρέσκεια, γιατί υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα προβλήματα είναι παγκόσμια- και να γίνει μια μηδενιστική πολιτική, πιστεύω ότι κάνουν πολύ μεγάλο λάθος» είπε.

«Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας, νομίζω ότι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος», διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ακράδαντα σε ένα ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Σε μια σειρά από καίρια ζητήματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ygeiamou.gr. Κατ’ αρχάς ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι εντελώς απαράδεκτη, είναι άδικη για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έδωσαν και την ψυχή τους ακόμη στη μάχη με την πανδημία, η κριτική της αντιπολίτευσης, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους λόγω Covid. Αυτό είναι ψέμα». Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «ο απόλυτος δείκτης, είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Και βάσει αυτού του κριτηρίου, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι στην πατρίδα μας έχουμε τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «επιτύχαμε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού με την 3η δόση. Κανείς δεν περίμενε 80-83%, αλλά η ‘Επιχείρηση Ελευθερία’ αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Βεβαίως, η αντιπολίτευση μένει στην κριτική και την μόνιμη λύση που έχει για όλα: Προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις. Κι όμως, εμείς προσλάβαμε 2.300 γιατρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Επιπλέον, βρίσκεται εν εξελίξει η μεγαλύτερη προκήρυξη στο χώρο της Υγείας, για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της Covid-19 από το φθινόπωρο και εξής, όπως προβλέπουν ορισμένοι ειδικοί, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεν ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, αυτό είναι σαφές. Όμως, δεν προβλέπω την επιβολή οριζόντιων μέτρων. Αυτό που πρέπει να διατηρηθεί με ένταση, είναι ο τακτικός εμβολιασμός και η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων μεταξύ των συμπολιτών μας».

«Πιστεύω ακράδαντα σε ένα εντελώς δημόσιο και ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ορθολογική αντιμετώπιση των παθογενειών βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης -και για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του».

Παρουσιάζοντας σχηματικά τις αρχές του στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον του ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Χάρτη των Νοσοκομείων και την αβάσιμη κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση, δήθεν, προωθεί κατάργηση μονάδων. Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης «εμείς δεν θέλουμε να κλείσει καμία δομή. Όμως, προκειμένου να λειτουργούν σωστά, ορισμένες μονάδες θα πρέπει να αλλάξουν αντικείμενο, ώστε εν τέλει να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι φειδωλή ως προς την ανακοίνωση δημιουργίας νέων νοσοκομείων. Πρόσφατα, εξήγγειλα ένα νέο νοσοκομείο στην Κω, ακριβώς επειδή το νοσοκομείο εκεί είναι πολύ παλιό και δεν επιδέχεται βελτίωσης. Από την άλλη, είναι ένα νησί που υποδέχεται 1 εκατ. τουρίστες το χρόνο, ενώ η Κως, βέβαια, είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα στην υγειονομική περίθαλψη λέγοντας ότι «το ΕΣΥ, το δημόσιο σύστημα υγείας, θα πρέπει να είναι πάντα ο κεντρικός πυλώνας. Όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να αξιολογούμε σωστά και να διορθώνουμε αποτελεσματικά τις παθογένειες».

Στο πλαίσιο μιας πρόχειρης σκιαγράφησης των μελλοντικών σχεδίων του για τον κλάδο της Υγείας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο πρώτος βασικός άξονας είναι η πρόληψη: Πρέπει να δώσουμε την έμφαση που πρέπει στην προληπτική διάγνωση νοσημάτων σε πρώιμο στάδιο, όπως πχ ο καρκίνος του μαστού -και ακριβώς γι’ αυτό εγκαινιάζουμε το εγχείρημα ‘Φώφη Γεννηματά’. Αντίστοιχες δράσεις θα προωθήσουμε για άλλες νόσους, όπως ο καρκίνος τους παχέος εντέρου, εγκαινιάζοντας οριζόντιες πολιτικές υγείας ξεκινώντας από τους νέους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ευρέως διαδομένα προβλήματα «που επιβαρύνουν την υγεία, σε επίπεδο ατόμου αλλά και στην κλίμακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν τέλει. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, ειδικά για τα παιδιά που αποτελεί κανονική ‘βόμβα’ είναι για εμάς ένα τεράστιο στοίχημα, ως το τέλος της τρέχουσας θητείας μας, αλλά και για την επόμενη τετραετία. Το ίδιο είναι και η προώθηση της σωματικής άσκησης, της προσοχής για το σωματικό βάρος -και, βέβαια, την ψυχική υγεία».

Δείτε επίσης: Τουρκία: «Όπως ο Ζελένσκι προκάλεσε τη Ρωσία, έτσι και ο Μητσοτάκης προκαλεί την Τουρκία»

Loading

Play