Μητσοτάκης: «Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί»

«Αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές. Εμείς έχουμε δρομολογήσει έναν μηχανισμό για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Δώσαμε επιστροφές για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς. Ακυρώσαμε στην πράξη την ρήτρα αναπροσαρμογής», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιόφωνο

Συνέντευξη στον Sfera 102,2 παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. Αυξήσαμε τον βασικό μισθό, και επίκειται μία ακόμα αύξηση την 1η Μαΐου του 2023. Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, το ερώτημα είναι αν το αντέχουν οι επιχειρήσεις. Να βρούμε χρυσή τομή που θα στηρίζει τους εργαζόμενους αλλά δεν θα τινάξει στον αέρα τις επιχειρήσεις», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, έκανε λόγο για κλιμακωτή επιδότηση στους πολίτες ώστε να εξοικονομούν ενέργεια. «Το να ρίξεις τη θερμοκρασία ή να την αυξήσεις δύο βαθμούς κάνει μεγάλη διαφορά», τόνισε και επισήμανε ότι θα υπάρχει μία παρέμβαση και στο πετρέλαιο. Θα πάρουμε τα κέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστέψουμε σε μία επιδότηση στην αντλία, ανέφερε.

Ως προς τα μέτρα για τον κορονοϊό ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ξανακλείσουμε τον χειμώνα». «Θεωρώ ότι η επιδημία τελειώνει αλλά θα πρέπει να προσέχουν οι ευάλωτοι», είπε και προέτρεψε όσους είναι άνω των 60 να εμβολιαστούν.

«Δεν τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα»

«H επιλογή μας είναι να μην “τσιμπάμε” στις προκλήσεις. Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι» είπε και πρόσθεσε πως είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το 63% των Τούρκων δεν θεωρεί την Ελλάδα απειλή. «Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αν και δεν απέκλεισε τον διάλογο, διεμήνυσε πως όλοι ξέρουν ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα.

«Θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε. Με τις συμμαχίες που έχουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη πρέπει να συζητάμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητάμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, χωρίς να πλακωνόμαστε. Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: Τι προσδοκά ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη και το «όχι» για debate με τον Τσίπρα