Από αυτό το βήμα τον περασμένο Ιούλιο περιέγραφα τον στόχο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας ως κεντρική επιδίωξη της νέας θητείας με μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν παθογένειες δεκαετιών δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έρχεται σε αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που εμποδίζουν τον βηματισμό προς το μέλλον.
«Είμαι σε αυτή την αίθουσα εδώ 20 χρόνια, έχουμε συζητήσει πολλές φορές για την φοροδιαφυγή που στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρυνει δυσανάλογα αυτούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα» είπε και πρόσθεσε:
«Μεχρι τώρα ανακουφίζαμε τους πολίτες, τώρα ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές και να εξοικονομίσουμε πόρους για κοινωνική πολιτική και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές, με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα, εκσυγχρονίζοντας τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη, καθώς επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Επίσης, παρεμβαίνει και στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
«Μιλάμε για μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει τις αλλαγές με όπλο τη διαφάνεια της τεχνολογίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς. Θα ήθελα να ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση στα άρθρα που αναφέρονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα όπως η αύξηση του ‘κενού ΦΠΑ’» υπογράμμισε.
Για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα είπε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τις προσπάθεις για την αντιμετώπιση και πρόσθεσε: «Άλλη μια πονεμένη ιστορία. Πρώτο μέτρο είναι η αυτόματη διακοπή συμμετοχής στον κύκλο εμπορίας κάθε εταιρείας που παρανομεί. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα παύει τη λειτουργία του για δύο χρόνια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, δε, ότι τα POS θα εφαρμοστούν πλέον σε όλη τη λιανική πώληση και τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια.
Επίσης, γνωστοποίησε πως εφ’ εξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι – χέρι» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εφ’ εξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρόθεση μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι «έγινε ένας γόνιμος και χρησιμος διάλογος» και πως η κοινή γνωμη στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου
Είναι αδιαμφισβητη παραδοχή πως σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Γιατί οι μισοί δηλώνουν μηδενικά κέρδη, οι 3 στους 10 ζημιές και οι 7 στους 10 έσοδα μιρκότερα από κατώτατο μισθό.
«Είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό; Όλοι μεταξύ μας το γνωρίζουμε το συζητάμε και κανείς δεν έκανε κάτι για να το θεραπεύσει. Πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει. Μόλις το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το συνολο της επαγγελματικής κατηγορίας. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από όσα δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό».
Η παρέμβαση δεν είναι οριζόντια, οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιδεύματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες, οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.
«Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Φέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να υπάρξει ολική κατάργηση εντός 2ετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανακατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.
Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτό το μήνα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε επίσης: Φορολογικό: Ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών και μείωση προστίμων – τόκων προτείνει το ΠΑΣΟΚ