Ν. Αλιβιζάτος: Τι είναι η ψήφος ανοχής – Τι είπε για το «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη

Ν. Αλιβιζάτος: Τι είναι η ψήφος ανοχής – Τι είπε για το «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη

Τη ρύθμιση – «μπλόκο» στο Κόμμα Κασιδιάρη, την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος «ΕΑΝ», το αν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, αν θεωρεί πιο σωστή την εφαρμοφή της απλής ή της ενισχυμένης αναλογικής, τις ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες, το αν οι δημοσκοπήσεις μπερδεύουν ή είναι εργαλεία που πρέπει να μελετάμε και τέλος, τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχολίασε ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά.

Αναφορικά με το αν είναι επαρκής η την ρύθμιση για την απαγόρευση της καθόδου στις εκλογές του μόμματος Κασιδιάρη, ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε: «Είναι επαρκής. και νομίζω πως δεν θα υπάρξει σοβαρό θέμα συνταγματικότητας. Τα επιχειρήματα του κυρίου Κανελλόπουλου αλλά και κάποιων άλλων παλιών δικαστικών – σημειωτέον – που επιχειρηματολογούσαν τον τελευταίο καιρό, περί του αντιθέτου, δεν νομίζω ότι ευσταθούν. Πρέπει νομίζω να κάνουμε μια θεμελιώδη διάκριση. Δεν απαγορεύεται ένα κόμμα, απαγορεύεται μια παραστρατιωτική οργάνωση, μια εγκληματική οργάνωση όπως τη χαρακτήρισε το δικαστήριο. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να ανέχεται την κάθοδο στις εκλογές τέτοιου είδους οργανώσεων. Είναι παράλογο αυτό που ακούγεται στην Ελλάδα έχει να κάνει με τη δυνατότητα απαγόρευσης κομμάτων και οργανώσεων που υπήρχε στο παρελθόν στη χώρα μας πριν από το ’67 και μόνο έτσι δικαιολογείται».

«Νομίζω ότι είναι από τις υπερβολές της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Οι συνταγματολόγοι του είμαι βέβαιος ότι δεν του λένε τέτοια πράγματα, άσχετο αν σε μία αντιπαράθεση μπορεί ενδεχομένως κάποιος να πει και μια κουβέντα παραπάνω» τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος σχετικά μετην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα που χαρακτήρισε την εν λόγω ρύθμιση συνταγματικά διάτρητη.«Δεν νομίζω ότι είναι συνταγματικά διάτρητο (το νομοθέτημα). Δεν υπάρχει διαδικασία απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, αλλά αλίμονο να θεωρηθεί πολιτικό κόμμα μια οργάνωση μαχαιροβγαλτών. Σε καμία χώρα της Ευρώπης αυτό δεν γίνεται».

Ερωτώμενος αν άλλα πρόσωπα, όπως ο κ. Κανελλόπουλος, που έχουν ευθέως συνδεθεί με τον κ. Κασιδιάρη, μπορούν να εμπίπτουν στην ίδια απαγόρευση του νόμο, απάντησε: «Ο νόμος χρησιμοποιεί μια λέξη η οποία πραγματικά μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης: πραγματική διοίκηση, δηλαδή κόμμα ή οργάνωση στην πραγματική διοίκηση του οποίου μετέχουν καταδικασμένοι. Δηλαδή αν αποδειχθεί ότι πίσω από τον κύριο Κανελλόπουλο βρίσκονται ο Κασιδιάρης και η παρέα του, τότε σύμφωνα με τον νόμο αυτόν η απαγόρευση θα επεκταθεί και σ’ αυτόν. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί αυτή η απόδειξη να προκύψει. Και είναι σοβαρό το θέμα, δηλαδή να το ξεκαθαρίσουμε. Στην Ελλάδα, με το πολίτευμά μας, σε ένα φασίστα δεν απαγορεύεται να πολιτευτεί».

«Παρακολουθώ στενά τι κάνει το κόμμα «Έλληνες» και το κόμμα «ΕΑΝ», υπογράμμισε ο κ. Αλιβιζάτος, σημειώνοντας το εξής: «Σε κάποια φάση ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του κόμματος «ΕΑΝ» το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος και ότι εξελέγη πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες», Τώρα φαίνεται ότι υπαναχωρεί. Και η προσωπική μου γνώμη (…) είναι εν πάσει περιπτώσει ότι θα κατέβουν και οι δύο, δηλαδή ότι θα κατέβει και το κόμμα Κασιδιάρη με προοπτική, παίρνοντας το ρίσκο να αποκλειστεί από τον Άρειο Πάγοα αλλά λέει δεν θα τολμήσουν να κόψουν και ένα δεύτερο κόμμα, το οποίο θα είναι το κόμμα ενδεχομένως Κανελλόπουλου, αρά το γεγονός ότι μετά τη δήλωση Κασιδιάρη – ότι δεν θα κατέβει αλλά φαίνεται ότι τελικά θα κατέβει – θα κατέβει ίδιος με το δικό του».

«Είναι πολύ δύσκολο. Ο Άρειος Πάγος πρέπει να πειστεί ότι πίσω από τον κ. Κανελλόπουλο είναι τελικά ο κ. Κασιδιάρης, παρότι κατέβηκε εκείνος με το δικό του κόμμα» υπογράμμισε ο κ. Αλιβιζάτος απαντώντας στην ερώτηση εάν δεν είναι υποψήφιος ο Κασιδιάρης, και είναι απλώς αρχηγός ο κ. Κανελλόπουλος, θεωρεί ότι με αυτόν τον νόμο μπορεί να απαγορευθεί το «EAN».

Αναφορικά με τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την προοδευτική διακυβέρνηση που θα μπορούσε ακόμα και να πάρει ψήφο ανοχής – όπως είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας – ο κ. Αλιβιζάτος αρχικά εξήγησε τη σημασία της ψήφου ανοχής. «Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει στο παρελθόν και έτσι δεν μπορεί κανείς να πει εύκολα ένα παράδειγμα. Το ισχύον Σύνταγμα πάντως προβλέπει ότι ψήφο εμπιστοσύνης παίρνεις, για να το πω πολύ απλά, με 151, άμα έχεις εσύ ο ίδιος την πλειοψηφία αλλά και άμα έχεις την πλειοψηφία των παρόντων, δηλαδή όσοι είναι μέσα στη Βουλή εκείνη την ώρα, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 120 (…) Αν για παράδειγμα, ένα κόμμα Χ έχει 20 βουλευτές κι αποφασίσει να δώσει ψήφο ανοχής, τότε στην κρίσιμη ψηφοφορία δεν πρέπει να πάει στη Βουλή. Ποιοι θα είναι οι παρόντες; 280. Δηλαδή η πλειοψηφία των 200 στους 280 είναι 141. Με 141 παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό δεν μπορεί να είναι κάτω από 120».

Στο εάν θεωρεί ότι όλες οι δυνάμεις οι οποίες αναφέρονται ως πιθανή συμμετοχή στο προοδευτικό «μέτωπο» θα συναινούσαν σε κάτι τέτοιο, για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Δεν είμαι βέβαιος για το ΠΑΣΟΚ αλλά για τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, με ένα ωραίο δόλωμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι η απλούστερη δυνατή αναλογική, δεν θα το απέκλεια καθόλου, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ».

«Μια κυβέρνηση που βασίζεται σε ψήφο ανοχής εκφράζει τη λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλιβιζάτος.

Σχετικά με το αν θεωρεί πιο σωστό την απλή αναλογική ή το σύστημα ενισχυμένης με το μπόνους, ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής υποστήριξε: «Πιστεύω πως θα ήταν ένα άλμα σε άγνωστα νερά αν προσπαθούσαμε (την ενισχυμένη).».

Αναφορικά με τις εκλογές, τόνισε ότι «αν ένα κόμμα βρίσκεται κάτω από το 40%, δεν δικαιούται να κυβερνήσει αυτοδύναμα», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Τέλος, σχετικά με τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε ότι «έχει βελτιωθεί το επίπεδο ήδη εδώ που βρισκόμαστε. Σας θυμίζω την κακιά παράδοση της ΕΡΤ, που ήταν το φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήδη συνομιλώντας μαζί σας αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι έχει αλλάξει και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα».

Δείτε επίσης: Aλ. Τσίπρας από Χανιά: Θα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια κάτω από το σκληρό καθεστώς Μητσοτάκη; (vid)

Loading

Play