Ν. Ανδρουλάκης: Δημιουργία Εθνικού Ταμείου Πλούτου ως κατάλληλη λύση για συμφωνία με την ΕΕ

«Η καταλληλότερη λύση θα ήταν να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ και να μετατραπεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα σε Εθνικό Ταμείο Πλούτου, το οποίο θα λειτουργεί ως ενιαίος αναπτυξιακός φορέας για ολόκληρη την επικράτεια, απαλλαγμένο από την γραφειοκρατία του υφιστάμενου συστήματος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου που προτείνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις».

«Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, «θα μπορούσε να ενσωματωθεί και το Υπερταμείο, καταργώντας, επιτέλους, το καθεστώς της μακροχρόνιας κηδεμονίας μέσω ενός τέτοιου μετασχηματισμού σε ένα φορέα που θα χρηματοδοτεί μακροχρόνιες επενδύσεις αλλά και την υποστήριξη της οικονομίας και του ασφαλιστικού συστήματος για τις νέες γενιές, αντί να περιοριζόμαστε σε έναν φορέα που απλώς διαχειρίζεται την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους». «Κάτι ανάλογο παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

«Σήμερα, το κεντρικό πολιτικό ζήτημα αφορά το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες οικονομίες. Γι’ αυτό, εμείς αντιτασσόμαστε σε προσεγγίσεις που προϋποθέτουν την εκποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία καρτέλ και ολιγοπωλίων» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης πρέπει να εστιάζει στην αναβάθμιση όλων των παραμέτρων της κρατικής ισχύος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αυτή η αναβάθμιση περιλαμβάνει και τον τομέα της άμυνας και των εξοπλισμών, αλλά κυρίως θα πρέπει να επικεντρώνεται στην αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας», ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατέληξε:

«Προς αυτήν την κατεύθυνση, ένα πραγματικά Εθνικό Ταμείο Πλούτου μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση μακροχρόνιων επενδύσεων που θα καταστήσουν την οικονομία ανθεκτική, με κοινωνική συνοχή, προοπτική και ευημερία για όλες τις γενιές, ειδικότερα για τους νεότερους».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading