Ν. Ανδρουλάκης με εκπροσώπους τρίτεκνων: «Εθνικό ζήτημα το δημογραφικό»

Ν. Ανδρουλάκης με εκπροσώπους τρίτεκνων: «Εθνικό ζήτημα το δημογραφικό»

Με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Τρίτεκνων Ηρακλείου, είχε νωρίτερα το πρωί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής άκουσε από τα μέλη της διοίκησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες οικογένειες και τα οποία όπως του περιέγραψαν, έχουν ενταθεί αλλά και το δημογραφικό, το οποίο ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα της εποχής» συμπληρώνοντας ότι «το κόστος ζωής είναι πολύ μεγάλο εμπόδιο».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «χθες τα στοιχεία της Eurostat απέδειξαν ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος του, για στέγαση σε όλη την Ευρώπη» και πως ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας που θέτουν είναι προτεραιότητα. «Μια δεξαμενή κατοικιών ώστε τα ελληνόπουλα και τα νέα ζευγάρια με χαμηλό κόστος να ενοικιάζουν σπίτια» προσέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης που ως δεύτερο ζήτημα έθεσε το ολοήμερο σχολείο, που με σύγχρονα προγράμματα θα έχει τέτοιες υπηρεσίες που θα αποκλιμακώνουν το κόστος να μεγαλώνεις ένα παιδί με ιδιωτικές δαπάνες, μέσω της ιδιωτικής παιδείας. Όπως επισήμανε «είναι πολύ κρίσιμο κάθε Ελληνίδα μάνα να γνωρίζει ότι το παιδί της μόλις γεννιέται θα έχει πρόσβαση σε δημόσιες υποδομές, τέτοιες που κανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από την προσχολική εκπαίδευση και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τρίτεκνων Μανώλης Αχλαδιανάκης ανάμεσα σε αυτά που είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έδωσε βαρύτητα στο δημογραφικό, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, «αυτή την ώρα στη χώρα το 20% του πληθυσμού, είναι από 60 ετών και πάνω και ότι το 2030 σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αυτό το ποσοστό θα φτάσει το 40%». Ο κ. Αχλαδιανακης ζήτησε να δοθούν κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά, προτείνοντας να θεσπιστεί δάνειο γάμου που θα στηρίζει τους νέους ανθρώπους να κάνουν οικογένειες.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχτούν με μια αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης τα δίκαια αιτήματα τρίτεκνων και πολυτέκνων, διότι το κόστος ζωής είναι απαγορευτικό για να αναταχθεί το δημογραφικό» είπε ο κ. Ανδρουλάκης που πρόσθεσε ότι απαιτείται ένα πακέτο μέτρων- να είναι η προτεραιότητα και της σημερινής κυβέρνησης και της επόμενης «αν θέλουμε να διαμορφώσουμε τέτοιες συνθήκες και αντιμετωπίσουμε το μεγάλο εθνικό ζήτημα του δημογραφικού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιπλέον ανέφερε ότι για τους σοσιαλδημοκράτες σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, πυλώνας της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης των ανισοτήτων είναι το κοινωνικό κράτος. «Μιλάμε για μια ισχυρή δημόσια παιδεία και μία ισχυρή δημόσια υγεία. Είναι αδιανόητο για μας η Ελλάδα να παίρνει από το Ταμείο Ανάκαμψης μόλις το 4,5% -όπου τα μισά είναι για αναβάθμιση των νοσοκομειακών κτιρίων- για να στηρίξει το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια περίθαλψη» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, που συμπλήρωσε ότι το κόμμα έχει άλλες προτεραιότητες από αυτές της ΝΔ, «που δυστυχώς αξιοποιεί το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών κοινωνιών, όχι ως ένα εργαλείο που θα δημιουργήσει κοινωνική συνοχή αλλά ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ, γιατί πολύ απλά δεν έχουν το όραμα που έχουμε εμείς για το κοινωνικό κράτος».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην ακρίβεια λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, να είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο από τα προϋπολογιζόμενα τα έσοδα από το ΦΠΑ, λόγω των ανατιμήσεων. Άρα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και ο ΦΠΑ να μειωθεί στα βασικά αγαθά, που αφορά κυρίως τους πιο φτωχούς Έλληνες. Δεν μπορούν να καλπάζουν τα καύσιμα προς τα 3 ευρώ και η κυβέρνηση να κάνει τον τροχονόμο. Είναι απαράδεκτο και δείχνει ότι δεν έχουν την αίσθηση των πραγματικών προβλημάτων του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του εξήγησε ότι πολύ κρίσιμο στο θέμα του κόστους είναι το πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, ώστε να δει την επόμενη μέρα ο πολίτης μια πραγματική μείωση στο κόστος της ζωής του που αυξάνεται, ιδιαίτερα μετά την ενεργειακή κρίση.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play