Ν. Ανδρουλάκης στην Atlas TV: “Το ΚΙΝ.ΑΛ. πρέπει να επικαιροποιήσει τη σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία του” (vid)

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή “Οι Απέναντι” της Atlas TV, την οποία παρουσιάζουν οι Χρήστος Τσαλικίδης και Σταύρος Οραήλογλου, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε αρχικά σε κριτική προς την κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας: “Κάνει μεγάλο λάθος ο κ. Μητσοτάκης όταν συγκρίνει την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί εμείς πήραμε τα σκληρότερα μέτρα στην Ευρώπη (κλείσιμο σχολείων, λιανεμπορίου και εστίασης) και παρόλα αυτά τα κρούσματα αυξήθηκαν. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων, όμως εκεί η κυβέρνηση έχει ανοιχτά και την εστίαση και το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Άρα καλό θα είναι να κρίνουμε ίδια πράγματα και όχι να κάνουμε μια μακάβρια σύγκριση”.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. ρωτήθηκε και για το ζήτημα των εμβολιασμών και πιο συγκεκριμένα για την επιλογή της Ελλάδας να μην πάρει τα επιπλέον 2 εκατ. δόσεις από τα εμβόλια της Moderna: “Όλοι λένε ότι φταίει η Ευρώπη. Η Ευρώπη έκανε ένα μόνο λάθος: δεν έβαλε από την αρχή στο τραπέζι τη ρήτρα απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη προς τρίτα κράτη. Και εννοώ πλούσια κράτη, όχι κράτη της Αφρικής και της Ασίας. Έτσι, 21.000.000 δόσεις εμβολίων πήγαν προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ηνωμένο Βασίλειο μας έστειλε… μηδέν. Το πρόβλημα είναι στην AstraZeneca. Είναι να δώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και θα δώσει 80 εκατ. ή λιγότερα και ήταν να δώσει 120 εκατ. δόσεις στο πρώτο τρίμηνο και έδωσε… 30. Μία εταιρία ουσιαστικά εκβίασε την Ευρώπη και έπρεπε αυτό να το έχουμε προλάβει. Όσον αφορά τα εμβόλια της Moderna, έγινε ένας προϋπολογισμός και οι χώρες επέλεγαν ό,τι νούμερο ήθελαν. Η Ελλάδα, όπως έχω αποκαλύψει και έχει διαρρεύσει και από την ουγγρική κυβέρνηση, μπορούσε να πάρει 3,8 εκατ. δόσεις της Moderna και πήρε μόνο 1,8 εκατ. δόσεις. Τα εμβόλια που δεν πήραμε εμείς και άλλα 12 κράτη… πήγαν και τα πήραν οι Δανοί και ανακοίνωσαν ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν εμβολιάσει όλους τους Δανούς άνω των 16 ετών. Κι εμείς… κάνουμε πλέον το σταυρό μας να έρθει το εμβόλιο της Johnson&Johnson”.

“Οι εσωκομματικές διαδικασίες να γίνουν το φθινόπωρο”

Ο κ. Ανδρουλάκης κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Παύλου Γερουλάνου στην Atlas TV, σχετικά με το γεγονός ότι τον ΚΙΝ.ΑΛ. παρουσιάζεται κατακερματισμένο: “Έχουμε κοινές αγωνίες με όλους τους ανθρώπους που θέλουν μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, η οποία θα μπορεί να βοηθήσει ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό. Όμως, το πρώτο βήμα του προοδευτικού διαλόγου είναι η αποδοχή της λογικής σκέψης. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε τις διαδικασίες μας το φθινόπωρο, διότι το χρονικό διάστημα που μιλάμε η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος και διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μία τέτοια μαζική προσπάθεια. Κι εγώ αγωνιώ, αλλά είναι παράλογο να θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες”.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε λακωνικά: “Δε νομίζω ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να ανοίξω εσωκομματικά θέματα. Είναι λάθος το timing. Η προτεραιότητα η δική μου είναι οι γόνιμες προτάσεις και η αξιόπιστη αντιπολίτευση, ώστε να πάει μπροστά ο ελληνικός λαός”.

“Να επικαιροποιήσουμε τη σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία μας”

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. κλήθηκε να απαντήσει αν η λύση για την επάνοδο του σοσιαλιστικού χώρου στο προσκήνιο είναι η επιστροφή στις… ρίζες του παλιού ΠΑΣΟΚ: “Ανοίγετε μία πολύ μεγάλη συζήτηση, που δεν μπορεί να αναλυθεί σε μία τηλεοπτική παρουσία … Η άποψή μου είναι ότι η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ είναι η σοσιαλδημοκρατία, η σοσιαλδημοκρατία για τις κοινωνικές ανισότητες, για την ανάγκη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους στην υγεία και την παιδεία, οι αντιλήψεις του φιλελευθερισμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους θεσμούς. Αυτή ήταν πάντα η ιδεολογία μας, αλλά πρέπει να την επικαιροποιήσουμε στις σημερινές συνθήκες. Νομίζω, εν τέλει, ότι ο ελληνικός λαός θέλει ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη και όχι ένα κράτος-λάφυρο των κομμάτων. Αυτή είναι η ατζέντα που πρέπει η παράταξή μας να φέρει στο προσκήνιο και θα έχει αρωγούς όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής-κομματικής τοποθέτησης”.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη: