Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο.
Με εντολή του περιφερειάρχη, Νίκου Χαρδαλιά, κι έπειτα από συνεννόηση με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, έχουν ενεργοποιηθεί από την αρχή αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στην περιοχή, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να διεξάγουν συστηματικούς και προσεκτικούς ελέγχους.
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε εκτενής σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας, με σκοπό την εκρίζωση της νόσου.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, τα μέτρα εστιάζουν:
– Στον άμεσο εντοπισμό πιθανών πρωτογενών κρουσμάτων.
– Στην άμεση θανάτωση, εντός 24 ωρών, των νοσούντων ζώων.
– Στον άμεσο έλεγχο μέσω πολλών κινητών μονάδων και με στοχευμένα δείγματα.
Επίσης, η ζώνη προστασίας έχει καθοριστεί στα 3 χιλιόμετρα και η ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα, ενώ η μετακίνηση ζώντων ζώων για αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους έχει απαγορευτεί σε ολόκληρη την Αττική.
Στην Περιφέρεια Αττικής έχουν ήδη σχηματιστεί τρία Τοπικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ), στα οποία όλοι οι κτηνίατροι βρίσκονται επί ποδός.
Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν επιστρατευτεί δύο επιπλέον εργαστήρια για την ταχύτερη ανάλυση των δειγμάτων.
Εντολή του κ. Χαρδαλιά έχει έχει δοθεί ώστε το πλήθος των αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφέρειας να βρίσκονται στην περιοχή, υπό την αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δήμητρα Αγγελάκη, και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Κλεάνθη Βαρελά, για επιτόπιους ελέγχους και άμεση συνεργασία με τους κτηνοτρόφους.
Σημειώνεται ότι αρκετές ημέρες πριν την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, το εξειδικευμένο προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων στην Περιφέρεια Αττικής είχε αρχίσει την καραντίνα δύο κτηνοτροφικών μονάδων στις οποίες είχαν προμηθευτεί νόμιμα ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.
Μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και υπό την υποψία πιθανών άλλων κρουσμάτων, έχουν γίνει 23 αποτεφρώσεις ζώων στη Δυτική Αττική σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, με την κτηνοτροφική μονάδα να βρίσκεται σε καραντίνα.
Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας καλεί για άμεση συνεργασία όλοι τους κτηνοτρόφους και τους εμπόρους ζωοτροφών της Αττικής, προκειμένου να έχουν περιεκτική και διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αναφέρουν τυχόν υποψίες κρουσμάτων.
Όλοι οι κτηνοτρόφοι δικαιούνται τις αποζημιώσεις που ορίζει η κοινοτική Οδηγία, και η διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην παρούσα περίπτωση, όπως γίνεται και με όλα τα λοιμώδη νοσήματα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, και οι παραγόμενοι από την αιγοτροφία προϊόντα (γαλακτοκομικά – κρέας) κυκλοφορούν κανονικά εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Συγκεκριμένα, το γάλα μεταφέρεται κανονικά έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα, ενώ το κρέας επίσης καταναλώνεται κανονικά εφόσον υποβληθεί στην απαραίτητη θερμική επεξεργασία.
«Από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση και εντελώς επιφυλακή. Σε συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, έχουμε άμεσα αναβαθμίσει τα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Δίνουμε αγώνα με το χρόνο για να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο το συντομότερο δυνατό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό που διενεργεί διαρκείς και επιτόπιους ελέγχους. Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τον ιό. Γι’ αυτό ζητάμε τη συνεργασία όλων και πρωτίστως των κτηνοτρόφων μας», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.