«Ν. Δένδιας: Αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων για την ενίσχυση της άμυνας»

Η Ευρώπη χρειάζεται μια δική της αμυντική βιομηχανία, όχι με σκοπό τον ανταγωνισμό, αλλά για την αυτοάμυνα. Είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε τον αληθινό σκοπό της Ένωσης, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός κοινού χώρου με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου. Πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα αξιώματα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε το ΝΑΤΟ για αυτή την αποστολή, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αυτό το έργο μόνοι μας, καθώς η δουλειά μας είναι συμπληρωματική προς τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Αυτά τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συμμετέχοντας στη συζήτηση με θέμα «Σημερινές Απειλές, Αυριανές Προτεραιότητες» στο πλαίσιο του GLOBSEC Forum 2024, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η διευθύντρια σύνταξης της Le Monde, Sylvie Kauffmann, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Guido Crosetto, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Martin Sklenár, ο συνιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της Helsing, Gundbert Scherf, και η διευθύντρια για τη Βόρεια Ευρώπη στο Atlantic Council, Anna Wieslander.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται στο ζήτημα της συντονισμού των αμυντικών βιομηχανιών και της επέκτασης των αμυντικών δυνατοτήτων, καθώς υπολογίζει την αμυντική ικανότητα με βάση το χρέος και το έλλειμμα. Αντιμετωπίζοντας καθημερινά τις δημοσιονομικές ανάγκες του υπουργείου του, προσπαθεί να μεταμορφώσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με την Ατζέντα 2030, εν μέσω σοβαρών προκλήσεων. Το βάρος των δημοσιονομικών περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει δυσκολίες στην επίτευξη αυτών των στόχων.

«Αν αποκτήσουμε Επίτροπο Άμυνας, είναι ωραία. Όμως, τι αξία έχει αν δεν μπορώ να υπογράψω μια επιταγή; Γι’ αυτό προτείνω να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την Άμυνα. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον», σημείωσε.

Αναφορικά με την πολιτική βούληση για την υλοποίηση αυτών των αλλαγών, υπογράμμισε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ανάγκη για επιβίωση. «Ακόμα και αν οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι σωστοί, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβιώσει, ποια είναι η αξία τους;», διερωτήθηκε.

Κατανοώντας την ανάγκη για δημοσιονομική ευθύνη, τόνισε ότι οι καιροί απαιτούν λήψη πρόσθετων μέτρων. Σχετικά με τον νέο Επίτροπο Άμυνας, εκτίμησε ότι θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εδραίωση του ρόλου του, καθώς το θέμα της άμυνας ήταν μέχρι σήμερα αποκλειστικά εθνική απόφαση. Ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία, χαρακτηρίζοντας το νέο εγχείρημα ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος αρχίζει πάντα με μικρά βήματα.

©

Loading