Ν. Δένδιας: Ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με ένα οικοσύστημα καινοτομίας

Ν. Δένδιας: Ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με ένα οικοσύστημα καινοτομίας

Το προσεχές διάστημα έρχεται ένα νομοθέτημα, το οποίο έχει τεράστια φιλοδοξία «να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας και ενίσχυση της αμυντικής ελληνικής βιομηχανίας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Ακολουθώντας», πρόσθεσε, «παραδείγματα που υπάρχουν, το Ισραήλ είναι το πιο γνωστό από αυτά, όχι το μόνο όμως, μπορεί κανείς να δει τα Εμιράτα, για να πάμε και στον αραβικό κόσμο, μπορεί να δει τη Βρετανία, μπορεί να δει τη Γαλλία».

«Με όλες αυτές τις χώρες είμαστε σε συνεργασία γι΄ αυτό. Όλο αυτό θα εξασφαλίσει ελπίζω ένα οικοσύστημα, το οποίο θα επιτρέψει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και στους Έλληνες ερευνητές – και συμπεριλαμβάνω τους σπουδαστές των ανωτάτων σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν ενδιαφέρον γι΄ αυτό – να δημιουργήσουν μία τελείως νέα πραγματικότητα» εξήγησε.

«Δεν μπορεί η χώρα να είναι μόνον αγοραστής και καταναλωτής οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό. Πρέπει να υπάρχει ελληνική υπεραξία και ελληνική παραγωγή» επισήμανε.

Αναφερόμενος στα βήματα που έγιναν για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είπε: «Τα δυο κορυφαία που ξέρει ο Έλληνας πολίτης είναι οι 3 Belharra, παρέλαβα τη μία εδώ και λίγες μέρες. Οι δύο μοίρες των Rafale, 18 από αυτά βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και η συντήρηση των Mirage 2000-5, η αναβάθμιση των F-16. ‘Αρα, στα μεγάλα έργα έχουμε πάει αρκετά καλά».

«Τι λείπει όμως και πρέπει να το κυνηγήσουμε; Τα μικρότερης ίσως παρουσίας έργα, αλλά πολύ σημαντικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως συντηρήσεις, εκσυγχρονισμοί πλοίων, συντηρήσεις οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα» συνέχισε.

Για τα ελληνικοτουρκικά, ανέφερε: «Το πάγιο ελληνικό συμφέρον, είναι η Τουρκία να είναι μία χώρα ενταγμένη στο δυτικό στρατόπεδο και μία χώρα η οποία προσεγγίζει όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οργανισμό, αλλά και τις αξίες και τις αρχές του ευρωπαϊκού και δυτικού οικοδομήματος».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «πάντοτε ζητά από όλους να τηρούν το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό αναφέρεται και στους φίλους μας και στον οποιονδήποτε και στο κράτος του Ισραήλ. Εμείς δεν δικαιολογούμε αντίποινα ή οτιδήποτε που συνιστά πράξη βίας κατά αμάχων».

«‘Αμεση συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει. Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να καταστεί μέρος πολεμικής σύρραξης» ξεκαθάρισε.

«Πιθανότατα», συμπλήρωσε, «θα είμαι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Κυριακή το πρωί, θα είμαι στη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα, στην Αίγυπτο προσεχώς, με τους Ισραηλινούς έχω διαρκή επαφή, με τους Ιορδανούς έχουμε επαφή. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα η οποία συνομιλεί μόνον με το Ισραήλ, αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να μην καταδικάσει την τρομοκρατική Χαμάς. Δεν μπορεί να μην την καταδικάσει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Αντιπαραθέσεις στη Βουλή – Μητσοτάκης σε Φάμελλο- Ανδρουλάκη: Αλλάξτε τροπάριο, διευρύνετε τη γκάμα σας

Loading

Play