Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σύνεση την τουρκική προκλητικότητα

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σύνεση την τουρκική προκλητικότητα

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, σύνεση, αλλά και με αποφασιστικότητα την παραβατική και πολλές φορές προκλητική τουρκική συμπεριφορά, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο militaire.gr.

   «Η Ελλάδα έχει συνειδητά επιλέξει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ως υπεύθυνος παράγων ειρήνης και όχι ως ταραξίας και πηγή προβλημάτων, όπως η Τουρκία. Εμείς συνειδητά δεν ακολουθούμε την Τουρκία στην παραβατικότητα», σημειώνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει: «Με γνώμονα τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου, διασφαλίζουμε απόλυτα την εδαφική μας κυριαρχία, αλλά και τα συμφέροντα μας στο ακέραιο, προωθούμε τις απόψεις και τις θέσεις μας με επιτυχία και δημιουργούμε συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις με χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς».

   Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως μπορεί οι επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας να μην είναι καινούργιες, ωστόσο, «το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα οι επιδιώξεις της για “ανασύσταση” του οθωμανικού της παρελθόντος». 

   Επισημαίνει πως η Ελλάδα με μεθοδικές κινήσεις και σχεδιασμό σφυρηλατει στενές σχέσεις με χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, πρροκειμένου να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα και τονίζει: Αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα, αν και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις μόνη της, δεν είναι μόνη.

   «Η προσκόλληση σε τέτοιου είδους εμμονές, αν και φαίνεται να αποφέρει κάποια πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη στην τουρκική ηγεσία, δεν θα αποφέρει κανένα όφελος για την Τουρκία – απομονώνεται διεθνώς, ιδίως μεταξύ των χωρών όπου παλιότερα εκτεινόταν η πάλαι ποτέ Οθωμανική αυτοκρατορία», υπογραμμίζει.

   Η Ελλάδα δεν ακολουθεί επ’ ουδενί “πολιτική κατευνασμού” έναντι της γείτονος, υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας και υπογραμμίζει πως ριψοκίνδυνες και σπασμωδικές, “εν θερμώ” αντιδράσεις δεν συμφέρουν κανέναν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα τους.

   «Η ψύχραιμη και νηφάλια, αλλά σε κάθε περίπτωση αποφασιστική και σταθερή αντίδραση της χώρας μας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ανοχή, και σε καμία περίπτωση ως υποχώρηση έναντι της Τουρκίας», σημειώνει και προσθέτει: «Η αυτοσυγκράτηση δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη, εδραιωμένη στην πεποίθηση ότι συμπεριφορές σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύουν  κάθε παραβατικότητας».

   Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη στενή και ουσιαστική συνεργασία της Ελλάδας με τα κράτη της περιοχής, αλλά και τις ΗΠΑ, που δεν περιορίζονται σε διακηρύξεις. «Υπάρχει ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών που παράγει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Διότι και οι χώρες αυτές επιδιώκουν αυτό που κι εμείς θέλουμε: την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

   Όσον αφορά την ΕΕ, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καταδικάζουν απερίφραστα τις τουρκικές ενέργειες, αλλά και στις κυρώσεις που επιβάλλουν στην Τουρκία. «Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις σε υποψήφιο προς ένταξη κράτος] αναφέρει.

   «Η Ελλάδα είναι μία  χώρα με εξαιρετικά αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και ισχυρούς συμμάχους, ενώ εξερχόμενη της κρίσης και ασκώντας πλέον μια ενεργητική και πολυεπίπεδη εξωτερική και αμυντική πολιτική, δηλώνει παρούσα σε όλα τα σημεία μείζονος ενδιαφέροντος για τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

   Τέλος, αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα προσπαθεί να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή και εργάζεται προκειμένου να μετατρέψει αυτό το momentum σε υλοποίηση του απώτερου στόχου μας που δεν είναι άλλος από την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

   Προσθέτει όμως ότι τα κράτη της περιοχής θα πρέπει πρωτίστως να συμμορφωθούν με τους κανόνες που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινοτικό κεκτημένο και, αφ΄ ης στιγμής μιλάμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις πρόνοιες που περιλαμβάνει και τονίζει πως η Ελλάδα «δεν πρόκειται να δεχθεί φαινόμενα μερικής συμμόρφωσης σε ανειλημμένες υποχρεώσεις, ούτε εκπτώσεις στον απόλυτο και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από την Αλβανία».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play