Ν. Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμβάλλει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο»

«Δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλοι στη γειτονιά μας το όραμά μας» είπε ο Υπουργός 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στη Μεσογειακή Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) 2021 και είπε πως η χώρα μας διαχρονικά συμβάλλει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αναλυτικά είπε: 

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί διαχρονικά να συμβάλλει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, προωθώντας σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασία και ανάπτυξη για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου». 

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να ευοδωθεί η συνεργασία αυτή, οι διεθνείς και περιφερειακοί εταίροι μας να τηρούν τις ίδιες αρχές, δηλαδή τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας». 

«Δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλοι στη γειτονιά μας το όραμά μας, την προώθηση δηλαδή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών και λαών».

«Η Ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να διερευνήσει μορφές συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες», σημείωσε. «Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε όλη της την επικράτειά, από κάθε πρόκληση και απειλή, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στην UNCLOS».

Έπειτα επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη συνεργασία».«Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι περαιτέρω εντάσεις και απειλές κατά της σταθερότητας».

«Η μόνη απάντηση είναι η διατήρηση και η ενίσχυση του διεθνούς συστήματος το οποίο διέπεται από κανόνες. Η συνεργασία για την ασφάλεια είναι το πνεύμα και η κύρια αρχή του ΟΑΣΕ» ξεκαθάρισε.

Όπως σημείωσε άλλωστε ο κ. Δένδιας, «δεν έχει υπάρξει άλλη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία μας, που η ανάγκη για συνεργασία να είναι πιο επιτακτική» μιλώντας για την υγεινομική κρίση αλλά και την κλιματική. 

«Η περιοχή της Μεσογείου επλήγη σοβαρά. Το κύριο δίδαγμα που αποκομίσαμε από την πανδημία είναι ότι μια παγκόσμια κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω μίας παγκόσμιας, συλλογικής αντίδρασης».

Τέλος, ο Υπουργός είπε ότι η χώρα μας έχει ανταποκριθεί όσον αφορά τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, αφού έχει δωρίσει μέχρι τώρα 1,69 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, από τις οποίες οι 460.000 πήγαν σε κράτη του ΟΑΣΕ και 700.000 σε χώρες της Μεσογείου. 

Κλείνοντας είπε πως «η συνεργασία δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα».

Δείτε επίσης: Έτοιμο και για βιοχημικό πόλεμο το καινούργιο στρατιωτικό όχημα «Made in Greece»

 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr