Το σχέδιο για την Αμυντική Βιομηχανία περιλαμβάνει αναβάθμιση υποδομών, ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, συνεργασία με ιδιωτικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την Έρευνα και Ανάπτυξη. Αυτές οι δράσεις θα ενισχύσουν την ικανότητά μας να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες και να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες υποδομές, συμβάλλοντας έτσι στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, καθιστώντας τη χώρα πιο ανταγωνιστική στο διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η Ατζέντα 2030 αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποδοτικού αμυντικού οικοσυστήματος, που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ούτε είναι ο στόχος μας. Η ενίσχυση συνεργασιών με ιδιωτικούς φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι κρίσιμη για την αύξηση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Περαιτέρω, η συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα και οι συνεργασίες με άλλες χώρες θα ενισχύσουν την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις της άμυνας. Σε όλες τις διεργασίες με ξένους προμηθευτές, ζητάμε πάντα τη συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανικών εταιρειών, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), γνωστοποίησε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της οργανωτικής του δομής, την ανάπτυξη συνεργασιών και την κατάρτιση σχεδίου στον τομέα της έρευνας. Η ίδρυση αυτού του φορέα έχει ως σκοπό την καλλιέργεια ενός ολοκληρωμένου αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Η αποστολή του ΕΛΚΑΚ είναι να προσφέρει την αναγκαία χρηματοδότηση, δίνοντας κίνητρα στις εγχώριες επιχειρήσεις και startups να επενδύσουν στην έρευνα, ενισχύοντας τις τεχνολογικές τους ικανότητες και βελτιώνοντας την τεχνογνωσία τους. Έτσι διασφαλίζεται η ευρύτερη συμμετοχή και η δημιουργική αξιοποίηση του εργατικού και ακαδημαϊκού δυναμικού της χώρας μας, που διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις και δυνατότητες. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η εγχώρια βιομηχανία θα καταστεί πιο ανταγωνιστική.
Σε διεθνές επίπεδο, ο στόχος του ΕΛΚΑΚ είναι η προσέλκυση πόρων από το εξωτερικό για τη χρηματοδότηση ερευνητικών σχεδίων μέσω διακρατικών σχέσεων και αμυντικών οργανισμών. Είναι σημαντικό ότι μέσω αυτού του εγχειρήματος προωθείται η σταδιακή μετατροπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από αγοραστή εξοπλισμών του εξωτερικού σε παραγωγό δύναμη, με αξιοσημείωτη παρουσία στην αμυντική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναμένονται εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα από αυτή τη χειροπιαστή αλλαγή νοοτροπίας, όχι μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για την εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε ήδη Συμπόσιο τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα για την Καινοτομία, με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία.
Αναφερόμενος στην Ατζέντα 2030, τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επισήμανε ότι αποτυπώνει τις στρατηγικές μας αμυντικές προτεραιότητες στην ενίσχυση της στρατηγικής μας βάσει πέντε βασικών αξόνων:
– Επικαιροποίηση της Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας και αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων,
– Συνέχιση, επιτάχυνση και εξορθολογισμός των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων,
– Ενίσχυση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας,
– Προώθηση της Αμυντικής Διπλωματίας,
– Εκπαίδευση του μόνιμου και εφέδρου προσωπικού, καθώς και αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής του.
Ο υπουργός επισήμανε ότι βασική παράμετρος για τη διαμόρφωση της ‘Ατζέντας 2030’ είναι η διασφάλιση ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στα υφιστάμενα ή προβλεπόμενα δημοσιονομικά όρια, αξιοποιώντας παράλληλα το πλεόνασμα του Έλληνα φορολογούμενου. Ήδη εργάζονται για τη σύνταξη της νέας Δομής Δυνάμεων, και μέσα στο 2024 θα έχει κοστολογηθεί αναλυτικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Άμυνας με βάση την αρχή της διαφάνειας, που θα διέπει τις αποφάσεις που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της χώρας μας.
Τέλος, ανέφερε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35, ελικοπτέρων BLACK HAWK, τη συμμετοχή στην κατασκευή Φρεγατών CONSTELLATION και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας. Με τα νέα μέσα αυτά και άλλα, ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και μεταβαίνουν σε ένα νέο επίπεδο, ως πάροχος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, κατέληξε.