Στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών με το Imperial War Museum παρέστη, σήμερα, Παρασκευή 4 Απριλίου, στο Λονδίνο, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας.
Το μνημόνιο υπέγραψαν από πλευράς Πολεμικού Μουσείου Αθηνών ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αντιπτέραρχος ε.α. (Ι) Κωνσταντίνος Καραμεσίνης και από πλευράς Imperial War Museum η γενική διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κάρο Χάγουελ.
Όπως ανακοινώθηκε, στην τελετή παρέστησαν επίσης ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Τσαούσης και αντιπροσωπείες των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Μουσείων.
Σκοπός του μνημονίου είναι να διευκολύνει τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των συνεργαζόμενων Μουσείων στους εξής τομείς:
Με την «Ατζέντα 2030» αλλάζουν «όλα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» και στις αλλαγές «συμπεριλαμβάνεται κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι: Τα πολεμικά μας μουσεία, και ιδίως το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα» τόνισε ο κ. Δένδιας.
«Στην προσπάθεια αυτή, στην προσπάθεια να έχουμε μια νέα προσέγγιση στην ιστορία μας, για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι, σήμερα υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας», εξήγησε.
«Με αυτή την προσπάθεια το Imperial War Museum θα μας δώσει τεχνογνωσία και θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τα εκθέματά μας αλλά και την ιστορία μας με ένα νέο τρόπο», πρόσθεσε.
«Είναι ένα πρώτο βήμα σε μια τελείως νέα προσέγγιση. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια ελληνική παρουσία στο Ρίμινι, στην Ιταλία, εκεί που πολέμησε ο Ιερός Λόχος» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, στην έδρα της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στο Λονδίνο.
Στην εκδήλωση με θέμα Our future matters: Protecting children in crisis situations. From struggle to strength ο Ν. Δένδιας παρέστη σε μία σημαντική πρωτοβουλία.
«Σε καιρό πολέμου, είναι συχνά οι αθώοι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο, και δεν υπάρχει πιο ευάλωτη ομάδα από τα παιδιά», ανέφερε.
«Ως διεθνής κοινότητα, έχουμε ένα ηθικό και στρατηγικό καθήκον να προστατεύσουμε τα νεότερα μέλη της κοινωνίας από τον τρόμο του πολέμου» υπογράμμισε.
Ευχήθηκε η εκδήλωση να λειτουργήσει «ως μια υπενθύμιση ότι πίσω από κάθε στατιστική βρίσκεται ένα παιδί με όνειρα, ελπίδες και δικαίωμα σε ειρηνικό μέλλον».
«Η Ελλάδα εκλέγεται για τρίτη φορά στην ιστορία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026 και θα ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τη διεθνή κοινότητα πάνω στην παγκόσμια προστασία των παιδιών» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.
«Η Ελλάδα θα δώσει επίσης προτεραιότητα στον καταλογισμό ευθυνών για παραβάσεις που τελέστηκαν εναντίον παιδιών σε ένοπλη σύγκρουση» τόνισε ο υπουργός.
«Αποτελεί συλλογική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι το κάθε παιδί, όπου και αν ζει, έχει δικαίωμα σε ένα ασφαλές μέλλον» επισήμανε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ