Ν. Δένδιας: «Παρατηρούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης να υποχωρεί ή να δέχεται επίθεση»

Ν. Δένδιας: «Παρατηρούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης να υποχωρεί ή να δέχεται επίθεση»

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της 3ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης

Η καταβολή κάθε προσπάθειας για τη διασφάλιση ενός ανεξάρτητου περιβάλλοντος για τα μέσα ενημέρωσης ισοδυναμεί με την οικοδόμηση δημοκρατικών και πλουραλιστικών κοινωνιών, προτάσσει ο Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν τον καθρέφτη των κοινωνιών μας.

«Με μεγάλη μου χαρά συμμετέχω στη σημερινή Υπουργική Συνάντηση, που διοργανώνεται από την Εσθονία και το Εσθονικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ευχαριστώ θερμά τους οικοδεσπότες μας για την προσήλωση και τον ηγετικό τους ρόλο στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης» αναφέρει εισαγωγικά ο Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει τη σημασία των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων. «Αποτελεί ευρέως αποδεκτή αλήθεια ότι τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ιδίως στην ψηφιακή εποχή, συνιστούν ουσιαστικό στοιχείο της οικοδόμησης δημοκρατικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, διαπιστώνει πως δυστυχώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, «παρατηρούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης να υποχωρεί ή να δέχεται επίθεση, λόγω περιοριστικών πρακτικών και κατάχρησης ψηφιακών τεχνολογιών». Η βία κατά των δημοσιογράφων και των παραγόντων των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα των γυναικών που στοχοποιούνται δυσανάλογα, οδηγεί σε κλίμα φόβου με επιβλαβείς συνέπειες, προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθιστά σαφές ότι «εμείς, τα μέλη του Media Freedom Coalition (Συνασπισμός για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης), έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε από κοινού διμερώς, περιφερειακά, καθώς και σε πολυμερές επίπεδο». Δέσμευσή μας, όπως υπογραμμίζει περαιτέρω, είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον μέσων ενημέρωσης, το οποίο θα εγγυάται την ελεύθερη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους.

Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει πως η Ελλάδα, ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου, θέτει τακτικά το ζήτημα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στα πολυμερή φόρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Σε αυτό το πλαίσιο, η Απόφαση 76/173 για την «Ασφάλεια των δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας» υποβλήθηκε από την Ελλάδα από κοινού με την Αργεντινή, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Κόστα Ρίκα και την Τυνησία στην 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την συγκηδεμόνευσαν 112 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα συμμετέχει τακτικά, ως μέλος της κεντρικής ομάδας, στο ψήφισμα για την «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων», που υποβάλλεται με πρωτοβουλία της Αυστρίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάθε δύο χρόνια. Επιπλέον, σημειώνει πως η Ελλάδα συμμετέχει με χαρά σε πολυμετοχικές πρωτοβουλίες και συνέργειες, όπως ο Media Freedom Coalition (Συνασπισμός για την Ελευθερία των Μέσων), που μπορούν να αποτελέσουν κινητήριες δυνάμεις για ουσιώδη και σημαντική αλλαγή.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δείτε επίσης: Μεταβαίνει στην Μόσχα η Βρετανίδα ΥΠΕΞ για συνομιλίες με τον Σεργκέι Λαβρόφ

Loading

Play