Ν. Δένδιας: Στόχος μας η δημιουργία ενός ελεύθερου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους

Στον ξεκάθαρο στόχο τού σχεδίου δράσης του ΟΗΕ για «τη δημιουργία ενός ελεύθερου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους, το οποίο εγγυάται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ανοίγει τον δρόμο για ανθεκτικές δημοκρατίες, βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη παγκοσμίως», αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη Διάσκεψη υψηλού επιπέδου με θέμα την ασφάλεια των δημοσιογράφων, που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

«Εναπόκειται σε όλους μας να μετατρέψουμε αυτόν τον ευγενή στόχο σε απτή πραγματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Όπως ανέφερε, πριν από δύο ημέρες τιμήθηκε η Διεθνής Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων, ημέρα που ανακηρύχθηκε το 2013 με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο είχε κατατεθεί αρχικά από την Ελλάδα, μαζί με την Αργεντινή, την Αυστρία, την Κόστα Ρίκα, τη Γαλλία και την Τυνησία.

«Η ασφάλεια των δημοσιογράφων εξετάζεται επίσης στο ψήφισμα που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την Αυστρία και μια βασική ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα». ανέφερε.

«Η ανανεωμένη δέσμευσή μας για την εφαρμογή τού σχεδίου δράσης του ΟΗΕ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», υπογράμμισε. «Για τα κράτη, η μετατροπή των προτεραιοτήτων του Σχεδίου Δράσης σε συνεκτικές εθνικές πολιτικές είναι μια κρίσιμη προσπάθεια».

Σημείωσε δε πως «η Ελλάδα δημιούργησε πρόσφατα μια εθνική ομάδα εργασίας για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης».

«Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου δράσεων στον τομέα αυτό και η περαιτέρω προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης. Οι γυναίκες και οι νέοι δημοσιογράφοι, καθώς και η ψηφιακή δημοσιογραφία, έχουν προτεραιότητα. Η ενίσχυση των σχετικών εθνικών νομικών πλαισίων είναι υψίστης σημασίας».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τον «καθοριστικό» ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για τον σκοπό αυτό και σημείωσε πως το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση, την προστασία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων».

Τέλος επισήμανε πως όσον αφορά την ενίσχυση της λογοδοσίας, η συμβολή της UNESCO κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, ιδίως μέσω του Παρατηρητηρίου για τους δολοφονηθέντες δημοσιογράφους.

«Επιπλέον, άλλες σχετικές πρωτοβουλίες αποδεικνύονται επωφελείς για τον αποτελεσματικό διεθνή συντονισμό, όπως ο Συνασπισμός για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Πρωτοβουλία για τη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Δένδιας: Η Ελλάδα έχει κάνει «Βίβλο» των προτεραιοτήτων της τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Loading