Ο κύριος λόγος που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο είναι να εκλογικεύσει ένα χάος, στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες διότι δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν για αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων.
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι η θωράκιση των εσόδων των στρατιωτικών νοσοκομείων, ο οικονομικός εξορθολογισμός τους και η διασφάλιση της λειτουργίας τους.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης -η πλειοψηφία της οποίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό, ασαφές και αόριστο, τονίζοντας την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την επίλυση σειράς προβλημάτων και την ουσιαστική στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων-, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας είναι ανοιχτή σε βελτιωτικές προτάσεις.
Δεκτή η κριτική, πρέπει να υπάρχει, αλλά πρέπει και να αντέχει. Το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται χαραγμένο σε μάρμαρο ή πέτρα.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας αναγνώρισε την ανάγκη για την οικονομική επιβίωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και την έλλειψη προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά πληρότητας είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο έχει ποσοστό πληρότητας μόλις 55%, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητά του.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται να αποκατασταθούν τα διοικητικά προβλήματα και να διευκολυνθεί η πρόσβαση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες.
Αντίθετα, η αντιπολίτευση εξέφρασε τις ισχυρές επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει τα βαθύτερα προβλήματα του στρατιωτικού υγειονομικού συστήματος.
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ