Δένδιας: «Το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντα ο πυλώνας για εμάς»

Την σημασία του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την χώρα μας ανέδειξε ο Νίκος Δένδιας κατά την συνάντηση του με φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ιδιαίτερη έμφαση Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ειδικότερα, ανέφερε πως «η χώρα επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρον όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι μόνο για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Υπενθύμισε δε, τις δύο συμφωνίες που έκλεισε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι «με την Αλβανία είμαστε πολύ κοντά στο να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό».

propoli

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και το δίκαιο της θάλασσας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο, διότι η Τουρκία αρνείται την UNCLOS κατ’ αρχήν». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι «σαν να προσπαθείς να λύσεις μια άσκηση Γεωμετρίας και εσύ να χρησιμοποιείς Ευκλείδεια Γεωμετρία όπου υπάρχουν παράλληλοι και ο άλλος να χρησιμοποιηθεί μια άλλη Γεωμετρία για παράδειγμα, στην οποία δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Με αυτό τον τρόπο προσέγγισης δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί άσκηση από κοινού».

Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή σχετικά με το πόσο επηρεάζει η εξωτερική πολιτική την εσωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι:

«Έχει καταφέρει η ελληνική κοινωνία να ξεφύγει από τα διχαστικά πλαίσια αντιμετώπισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και να έχει μία περίπου ενιαία κατανόηση για τις παραμέτρους και το συμφέρον της πατρίδας μας. Και αυτό νομίζω είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση, που οφείλει και πρέπει να διατηρηθεί. Δίνει δε πολύ μεγάλες δυνατότητες σε όποιον εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, είτε είναι ο πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, είτε εγώ ως υπουργός Εξωτερικών, όταν ο συνομιλητής σου ξέρει ότι στην πραγματικότητα εκφράζεις το σύνολο του πολιτικού συστήματος της πατρίδας σου και όχι ένα συγκεκριμένο κόμμα. Νομίζω ότι σε αυτό η χώρα έχει καταφέρει κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Και σας λέω, κατ’ αντίθεση με το παρελθόν, όταν ‘καταφέρναμε’ πάντοτε να διχαστούμε» σημείωσε.

Δείτε επίσης: Στη Λαμία αύριο ο υπουργός Υγείας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading