Ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καταλόγισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την ότι «οδηγεί τη χώρα σε μια δεύτερη χρεοκοπία».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο thesocialist.gr, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κρίση μετατρέπεται ξανά σε ευκαιρία για υλοποίηση επιθετικών πολιτικών. Νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας, κατάργηση του 8ωρου, κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας με το νέο πτωχευτικό κώδικα».
«Tο βασικό λάθος της κυβέρνησης είναι ότι υποτίμησε την πανδημία. Αυτό οδήγησε να μην προετοιμαστεί ποτέ η χώρα για το δεύτερο κύμα», τόνισε, προσθέτοντας: «Είναι κυβερνητική επιλογή η μη ενίσχυση του ΕΣΥ, η μη επίταξη ιδιωτικών κλινικών και η απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, για να αναφέρω μόνο μερικές από τις επιλογές που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία».
Όσο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε πως «το μεγαλύτερο λάθος της αντιπολίτευσης ήταν ότι φοβήθηκε να δοκιμάσει νέες μορφές δράσης και κινητοποίησης του κόσμου». «Όμως αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει», είπε, κάνοντας λόγο για επικείμενα «πολιτικά αποτελέσματα» μέσα στο έτος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα προσπαθήσει μέσα από τη δράση και το πρόγραμμα του να δώσει απαντήσεις που να εκφράζουν τα όνειρα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», προανήγγειλε. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή η πρόταση προκύπτει ως κοινωνική ανάγκη. Δεν αφορά μόνο πολιτικές δυνάμεις αλλά και συνολικότερα ένα διάσπαρτο δυναμικό μέσα στην αυτοδιοίκηση, τα εργατικά σωματεία και την κοινωνία των πολιτών» είπε, συμπληρώνοντας πως κάθε δύναμη που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική, θα αναμετρηθεί με αυτή την ανάγκη.
Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές του οικονομικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις Πισσαρίδη, ανέφερε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται στο επίκεντρο δύο διαφορετικών στρατηγικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», και σχολίασε πως «στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΝΔ βρίσκονται: Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις σε υποδομές/ενέργεια ακόμα και στην κοινωνική ασφάλιση, συρρίκνωση των ΜΜΕ επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, μείωση της φορολογίας για τις ευκατάστατες εισοδηματικά τάξεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεταφορά φορολογικών βαρών σε κατανάλωση και σε μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών».
Υπογράμμισε δε, πως το «προοδευτικό μοντέλο που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», βασίζεται στα εξής: «Ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια). Η φορολογία θα γίνει δικαιότερη με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες».
Τέλος, όσον αφορά στο εμβόλιο, ο Ν. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «σημαντική νίκη της επιστήμης», επικρίνοντας την κυβέρνηση ωστόσο ότι «από την πρώτη στιγμή μετέτρεψε το εμβόλιο σε άλλοθι για να μην προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, και προσπάθησε μάλιστα μέσα στην χυδαιότητα της να εμφανίσει κάθε φωνή κριτικής προς τις επιλογές της ως εν δυνάμει αρνητές του εμβολίου».
«Αυτό που ζήσαμε τις πρώτες μέρες είναι η μετατροπή του εμβολίου από δικαίωμα σε προνόμιο. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν κυριολεκτικά πλιάτσικο σε εμβόλια που προορίζονταν για υγειονομικούς. Η συνέχεια με τις ακυρώσεις εμβολιασμού υγειονομικών φωτίζει την ανικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί έστω και στα στοιχειώδη. Εδώ όμως υπάρχουν δύο συνολικότερα ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, συλλογική ανοσία θα πετύχουμε μετά το καλοκαίρι», τόνισε και κατέληξε: «Άρα, μέχρι τότε υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα βήματα που οφείλουμε να κάνουμε, βήματα τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να κάνει. Το δεύτερο είναι οι ευθύνες συνολικά της ΕΕ και της πολιτικής στο ζήτημα του εμβολίου. Χρειάζεται άμεσα να αγοραστούν τα δικαιώματα για το εμβόλιο, δηλαδή οι πατέντες, για να μπορούμε να προχωρήσουμε στην μαζική παραγωγή των απαραίτητων δόσεων».