«Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρη»
«Αυτή τη στιγμή η σκέψη όλων μας είναι στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων στη Μαριούπολη, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5».
Τόνισε ότι «η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρη» και πως «είναι μια ενέργεια που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου». «Είμαστε σε μία περιοχή που, για όλους τους λόγους του κόσμου, πρέπει να στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αλλαγές συνόρων είτε μιλάμε για την ανατολική Ευρώπη, είτε για τα Βαλκάνια, είτε για τη στενή γειτονιά μας», υπογράμμισε. «Μακάρι, μετά από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα συνολικά να αποκτήσει πιο σταθερή θέση απέναντι στις αναθεωρητικές δυνάμεις», πρόσθεσε, φέρνοντας το παράδειγμα της Τουρκίας.
Ερωτηθείς για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση για την αποστολή στρατιωτικού υλικού για την Ουκρανία, σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κατανοήσει ότι η χώρα δεν είναι χωράφι του» και ότι «δεν γίνεται να θεωρεί ότι με προσωπικές του αποφάσεις, μπορεί να αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας». Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επιβολής σκληρών κυρώσεων για να πιεστεί η Ρωσία», ότι «η χώρα μας πρέπει φυσικά να στείλει ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία και να στηρίξει τους πρόσφυγες, όμως η Ελλάδα δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι «η επόμενη μέρα δεν θέλουμε να είναι ψυχροπολεμική, αλλά να δουλέψουμε πάνω στη διπλωματία».
Ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «ακριβώς επειδή η ανησυχία όλων είναι αν η ουκρανική κρίση θα πυροδοτήσει εξελίξεις στη δική μας περιοχή, περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει μία μεγάλη συγγνώμη για τη στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «στην Ουκρανία είδαμε μία ρωσική εισβολή, η οποία χρησιμοποίησε και τα εδάφη της γειτονικής Λευκορωσίας» για να υπογραμμίσει πως «με τη Συμφωνία των Πρεσπών καταφέραμε στα βόρεια σύνορά μας, στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, να υπάρχουν ελληνικά και όχι τουρκικά αεροσκάφη». «Ειδικά αν σκεφτούμε ότι η πολιτική Ερντογάν έχει βαθύτατους δεσμούς με αναθεωρητικές δυνάμεις στα Βαλκάνια, γίνεται κατανοητό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, πέρα από όλα τα άλλα, συνέβαλλε στην αμυντική θωράκιση της χώρας», είπε.
Σχετικά με το ενεργειακό υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επί ημερών της έγινε πολύ πιο ισχυρή η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο». Είπε ειδικότερα ότι «η χώρα είχε 7 λιγνιτικές μονάδες με άδεια λειτουργίας μέχρι το 2028 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο οι 2». Χωρίς να αρνείται κανείς την ανάγκη της πράσινης μετάβασης, είπε, «η κυβέρνηση κακώς επέλεξε να προχωρήσει σε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση», προσθέτοντας ότι «το θέμα της ενέργειας αφορά και την εθνική ασφάλεια, προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια όταν υπάρχει ενεργειακή φτώχεια». «Ειδικά αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει έκτακτα μέτρα», τόνισε και ανέφερε: «πρώτα απ’ όλα χρειάζεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα -στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ- γεγονός που θα μειώσει τις τιμές συνολικότερα». «Δεύτερον χρειάζεται παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, κάτι που έκαναν άλλες χώρες όπως η Γαλλία» και «πρέπει εδώ και τώρα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ».
Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «την εξέλιξη να διακοπούν τα σχολικά γεύματα σε χιλιάδες παιδιά στη Θεσσαλονίκη» σημειώνοντας ότι πρέπει να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα άμεσα.
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Παγώνουν οι πλειστηριασμοί 3.000 ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών (vid)
- Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για την καταπολέμηση της γυναικοκτονίας;
- Αίσιο τέλος για δύο νέους που χάθηκαν στα βουνά της Εύβοιας λόγω κακοκαιρίας
- Φιλιππίνες: σοβαρές καταστροφές από τον υπερτυφώνα Μαν-γι με κύματα έως 14 μέτρα
- Η αντίκτυπος των δηλώσεων του Χάρι Κέιν πριν από τον αγώνα με την Ελλάδα
- Ιράν: Αντίκτυποι του νόμου του χιτζάμπ και οι πολιτικές αναταράξεις