Για «πολιτική σκληρής ιδεοληψίας της κυβέρνησης» απέναντι στην υγειονομική και την οικονομική κρίση, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «DIONTV».
Είπε ότι «η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο όλοι οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα έρθει και ότι πιθανώς θα ήταν σφοδρότερο από το πρώτο» και σημείωσε ότι «πρώτα απ’ όλα δεν στηρίχτηκε στο βαθμό που θα έπρεπε το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Ειδικότερα ανέφερε ότι «οι έκτακτες δαπάνες που έκανε η κυβέρνηση για το σύστημα υγείας, εν μέσω πανδημίας, μας φέρνουν στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ ταυτόχρονα δεν προχώρησε και στις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σήμερα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, να βρίσκονται στα όριά τους». Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι η εξήγηση για τη στάση της κυβέρνησης «απέναντι» στο δημόσιο σύστημα είναι ότι «ιδεολογικά υποστηρίζει την ιδιωτικοποίησή του» και «επομένως, δεν προσλαμβάνει μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές γιατί αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα αντισταθούν σε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης». Τόνισε επίσης ότι η «ιδεοληψία» της φαίνεται και στον τρόπο που γίνεται η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών», καθώς «πλέον διπλασιάζει την ημερήσια αποζημίωση των ιδιωτών για τη νοσηλεία περιστατικών covid και μάλιστα θα την καταβάλλει ανεξάρτητα από το αν θα νοσηλεύεται ασθενής η όχι». «Αντί να επιτάσσει το δημόσιο τον ιδιωτικό τομέα, το δημόσιο επιτάσσεται για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των λίγων», υποστήριξε.
Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Είπε συγκεκριμένα ότι «επιμένει να δίνει την επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις που κλείνουν», σχολιάζοντας ότι αυτό «αποτελεί στην ουσία ένα ακόμα δάνειο στις πλάτες των επιχειρηματιών», ενώ «την ίδια στιγμή, σε άλλες χώρες της Ευρώπης δίνουν ενισχύσεις, όπως στη Γερμανία, που η κυβέρνηση δίνει στις επιχειρήσεις εστίασης το 70% του περσινού τους τζίρου». Σημείωσε επίσης ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να καλύψει το φετινό Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε αναστολή, με συνολικό κόστος 1,4 δισ., όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή. «Αντί για αυτό, όμως, η κυβέρνηση προβλέπει το δώρο να πληρωθεί όχι στη βάση του κανονικού μισθού, αλλά στη βάση των 534 ευρώ για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή», υπογράμμισε.
Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε, τελικά, την κυβέρνηση, ότι «σε μια συγκυρία που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί -ακόμα και αυτοί που μας είχαν συνηθίσει σε πολιτικές λιτότητας- προτάσσουν την ανάγκη να πέσει χρήμα για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, αρνείται αυτές τις στοχευμένες δαπάνες, βυθίζοντας την ελληνική οικονομία σε ολοένα μεγαλύτερη ύφεση».