Ν. Ηλιόπουλος στην politic.gr: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια εκλογική μάχη, δε θα είναι εύκολη, αλλά θα κερδηθεί (vid)

Την εκτίμηση πως η είδηση της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, ήταν οι εκλογές, κάνει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην politic.gr. Ο κ. Ηλιόπουλος υποστηρίζει πως εξαιτίας της επικείμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην οποία πρέπει να επανέλθει η κυβέρνηση το 2023, ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να βρει νωρίτερα, ένα παράθυρο που θα του επιτρέψει να αποφύγει την περαιτέρω φθορά των ποσοστών του.

«Ο πρωθυπουργός στη μέση της θητείας του, αν και καλλιεργεί μια εικόνα παντοδυναμίας, διάλεξε ο ίδιος να σηκώσει πολύ ψηλά το προεκλογικό δίλλημα. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό δεν το κάνει κάποιος που δεν σκέφτεται πρόωρες εκλογές. Το άλλο στοιχείο που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι έρχονται αυτές οι εκλογές είναι ότι από το 2023 θα επανέλθει ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτό το πλαίσιο έχει χαλαρώσει λόγω πανδημίας, και με τα σημερινά δεδομένα ο προϋπολογισμός του 2023 θα είναι μια δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι όλες οι ποιοτικές μετρήσεις δείχνουν ότι η φθορά έχει ξεκινήσει και γίνεται με πολύ μεγάλο ρυθμό», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος

Η εναλλακτική προγραμματική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

«Η ραχοκοκαλιά της ενναλακτικής προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τη ρύθμιση και διαγραφή ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, ενίσχυση και στήριξη της εργασίας, και τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση και θωράκιση του κοινωνικού κράτους. Αυτή τη στιγμή είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αντί να συζητάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ, μιλάμε για κλείσιμο νοσοκομείων. Με αυτή την πρόταση, σαν πυρήνα, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτή την εκλογική μάχη, δε θα είναι μια εύκολη μάχη, αλλά είναι μια μάχη που αυτή τη στιγμή μπορεί να κερδηθεί», σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο.

Ερωτηθείς για το τί μπορεί να προσδοκά η Θεσσαλονίκη από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψη την “πληγή” από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια μεγάλη διπλωματική νίκη για την Ελλάδα γιατί περιόρισε την επεκτατική πολιτική του Ερντογάν στα Βαλκάνια, ενός ανθρώπου που έχει σπαταλήσει πολύ χρόνο και χρήμα σε δυνάμεις που ακόμη και σήμερα αμφισβητούν τη χάραξη συνόρων στα Βαλκάνια. Αν υπήρχε έστω και ένας παίκτης στη διεθνή σκακιέρα που έκανε ότι μπορούσε για να μην υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν ο Ερντογάν. Παράλληλα, η Συμφωνία ανοίγει και έναν κρίσιμο οικονομικό χώρο για τη Βόρεια Ελλάδα. Δε μπορεί να υπάρξει μια πραγματική οικονομική ανάπτυξη με το να έχουμε στα σύνορά μας μια μαύρη τρύπα. Αυτή τη στιγμή στα σύνορά μας έχουμε μια χώρα, της οποίας ο στρατός συνεργάζεται με τον ελληνικό στρατό, ενώ πριν τρία χρόνια συνεργαζόταν με το τουρκικό στρατό».

«Για άλλη μια φορά η Βόρεια Ελλάδα θα είναι στους χαμένους από το Ταμείο Ανάκαμψης»

«Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει μια ευκαιρία και αυτή είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς ο τρόπος που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση το Ταμείο Ανάκαμψης, εξαιρώντας την τοπική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, θα κατευθύνει τους πόρους σε πολύ μεγάλα έργα, τα οποία δεν έχουν μέσα τη μεταβλητή της περιφερειακής συνοχής. Για άλλη μια φορά η Βόρεια Ελλάδα θα είναι στους χαμένους», επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Το κύμα ακρίβειας είναι παγκόσμιο, αλλά στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του ρεύματος»

«Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα ταμείο 150 εκατ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αυτό αντιστοιχεί σε 9 ευρώ το μήνα για κάθε νοικοκυριό. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα απορροφηθεί περίπου το 80% των αυξήσεων που έρχεται στο ρεύμα. Η εκτίμηση ανθρώπων που ασχολούνται με την αγορά ενέργειας είναι ότι το πραγματικό κύμα ανατιμήσεων στο ρεύμα δε θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά μέχρι το επόμενο 6μηνο-9μηνο και τα νοικοκυριά θα πληρώσουν ένα κόστος αυξημένο περίπου κατά 1 δις. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, αντί αυτού, χρησιμοποιεί τα χρήματα των πολιτών από τον προϋπολογισμό για να επιδοτήσει τα υπερκέρδη κάποιων εταιριών. Είναι αλήθεια ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αυξήσεις, είναι όμως επίσης αλήθεια, ότι στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση του ρεύματος», προσθέτει ο κ. Ηλιόπουλος.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Στη συνέχεια, ο κ. Ηλιόπουλος σχολιάζει το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, δε θα επιβληθούν περαιτέρω μέτρα στην πόλη: «Αν συνεχίσουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε πέρσι είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Πέρσι τέτοιες μέρες είχαμε 3 -4 απώλειες καθημερινά και μόλις 70 διασωληνωμένους. Ήταν τότε που η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει έναν εφησυχασμό. Το αποτέλεσμα ήταν, η χώρα να μπει στο δεύτερο κύμα ανέτοιμη. Οι πολίτες στην πρώτη περίοδο της πανδημίας με πολύ μεγάλη πειθαρχία έδωσαν το χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμάσει το Εθνικό Σύστημα υγείας, τα μέσα μεταφοράς…Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Περίθαλψης. Αντί να μιλήσει για μέτρα δημόσιας υγείας, μιλάει ξανά για περιοριστικά μέτρα. Και με αυτό τον τρόπο έχει εξαντληθεί η υπομονή και η εμπιστοσύνη των πολιτών».

«Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία θα είχε υπουργό υγείας κάποιον που ως βουλευτής είχε καταθέσει αναφορά ότι ο ΑΜΚΑ είναι συνωμοσία της εβραιομασονίας»

«Η επιλογή του κ. Πλεύρη σε εμάς προκάλεσε ανησυχία. Είναι εύκολο να θυμηθώ πολλά πράγματα που έχει πει ο κ. Πλεύρης ως βουλευτής του ΛΑΟΣ. Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία θα είχε υπουργό υγείας κάποιον που ως βουλευτής είχε καταθέσει αναφορά, ότι ο ΑΜΚΑ είναι συνωμοσία της εβραιομασονίας. Αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Ο κ. Πλεύρης ως κυβερνητικός βουλευτής είχε κάνει τη δήλωση ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν υπουργό υγείας, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν είναι δική του δουλειά να δώσει τη μάχη για τον εμβολιασμό. Πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση στους πολίτες».

Ερωτηθείς για το σχόλιο του υπουργού εργασίας κ. Χατζηδάκη περί «μυθοπλάστες του ΣΥΡΙΖΑ», σχετικά με το πρόσφατο σκάνδαλο της efood, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι: «Αυτοαπασχολούμενος σημαίνει ότι δεν έχεις κοινωνική ασφάλιση, δεν έχεις ωράριο, αν πάθεις εργατικό ατύχημα είναι δικό σου ζήτημα πώς θα τα βγάλεις πέρα. Και μιλάμε για έναν κλάδο που κάθε δύο μήνες έχει έναν νεκρό από εργατικό ατύχημα. Η κ. Ευθυμίου, βουλευτής της ΝΔ και εργατολόγος, προς τιμή της, παραδέχτηκε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να είναι είτε μισθωτοί είτε αυτοαπασχολούμενοι, και η ίδια είπε ότι θεωρεί ότι η εργασία τους είναι εργασία η οποία έχει τα χαρακτηριστικά της μισθωτής εργασίας».

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν φορολογικά βάρη και για τη μεσαία τάξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Στην ερώτηση «γιατί δεν υπερφορολογήθηκε ο πλούτος επί ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Ηλιόπουλος απαντά πως το πρώτο πράγμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να αυξήσει τη φορολογία στα κέρδη των ΑΕ στο 29%.

«Και αυτό δείχνει ότι υπήρχαν προτεραιότητες από πού θεωρούμε ότι το Κράτος πρέπει να εισπράξει έσοδα. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν φορολογικά βάρη και για τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα κράτος στα όρια της χρεοκοπίας. Την περίοδο 15-19 δημιουργήθηκαν 450.000 θέσεις εργασίας, αυτό έγινε καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπόρεσαν και έκαναν προσλήψεις ενώ από το 2010-2014 είχαμε χάσει 1 εκατ. θέσεις εργασίας. Σήμερα έχουμε πιο ευνοϊκές συνθήκες. Δεν έχουμε μία χώρα σε συνθήκες χρεοκοπίας, έχουμε μια χώρα που έχει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία και αυτό το πέτυχε η δικιά μας κυβέρνηση».

Σχετικά με το 35ωρο, για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Ηλιόπουλος διευκρινίζει πως υπάρχουν συγκεκριμένες εργασίες όπως π.χ στις βιομηχανικές ζώνες, όπου έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του εργάσιμου χρόνου συνεισφέρει στην αύξηση της παραγωγικότητας. «Επειδή θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί με το συγκεκριμένο μέτρο, μιλάμε για μια πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου, με εφαρμογή σε συγκεκριμένους κλάδους. Το 8ωρο δεν το πήραμε από τις πλάκες του Μωυσή, είναι κάτι που κερδήθηκε μέσα από κοινωνική εξέλιξη, και νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια εξέλιξης στην τεχνολογία, πρέπει οι δυτικές κοινωνίες να κάνουν ένα βήμα μπροστά ώστε να μειωθούν οι ώρες εργασίας, χωρίς να μειωθεί ο μισθός».

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος αποκάλυψε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς ή αρχές της επόμενης, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διεξαχθεί.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ – Κατέθεσε τροπολογία για τους διανομείς στη Βουλή

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr