Τη στήριξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου, ως την κατ’ εξοχήν υπηρεσία που ανταποκρίνεται στην ουσία της λέξης «διαφάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, προς την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρία Ντούνη, η οποία τον επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του, προκειμένου να του παραδώσει την Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου και την Επισκόπηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα.
Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι, λόγω της πείρας του σε θέσεις ευθύνης, έχει πλήρη εικόνα για την αναγκαιότητα ύπαρξης και τη σπουδαιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θεωρεί ότι βεβαίως αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης Δικαιοσύνης, αλλά είναι και η κατ’ εξοχήν υπηρεσία που ανταποκρίνεται στην ουσία της λέξης «διαφάνεια», σε ό,τι αφορά στον δημόσιο τομέα. Εξέφρασε την ευχή οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διευκολύνουν το έργο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς υπάρχει το παράπονο της αργοπορίας γενικά στη Δικαιοσύνη.
Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρέδωσε στον κ. Κακλαμάνη την Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου για το 2024, όπου αναλύεται η πρόοδος εγκατάστασης του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου. Αυτό το Σύστημα είναι κρίσιμο για τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τη σύσταση Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου.
Αναφορικά με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η κ. Ντούνη σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 19 Μνημεία στην Ελλάδα, με το τελευταίο να αναγνωρίζεται το 2023. Αυτά τα Μνημεία πρέπει να έχουν διαχειριστικά σχέδια, αλλά μόνο τρία το διαθέτουν, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης ενός συγκεκριμένου φορέα που θα ασχολείται με την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ