Ν.Καραγιαννακίδης για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα: «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλέπει χρόνο λήξης» (vid)

Ν.Καραγιαννακίδης για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα: «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλέπει χρόνο λήξης» (vid)

Στην εκπομπή «Οι Απέναντι» με τον κ. Σταύρο Οραήλογλου και τον κ. Χρήστο Τσαλικίδη μίλησε ο δικηγόρος και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Νίκος Καραγιαννακίδης.

Στην εκπομπή τέθηκε τόσο το θέμα της «Συνθήκης της Λωζάνης» όσο και αυτό της στρατικοποίησης των νησιών. Συγκεκριμένα, ο Ν.Καραγιαννακίδης τονίζει ότι η «Συνθήκη της Λωζάνης» δεν προβλέπει χρόνο λήξης και «αν είναι να λήξει, θα λήξει και το τουρκικό κράτος, γιατί τα σύνορά του ορίστηκαν με βάση αυτή».

Και συνεχίζει «Από εκεί και πέρα η αναθεώρηση μιας συμφωνίας απαιτεί να συγκληθούν όλα τα μέλη τα οποία την είχαν συνυπογράψει, οπότε θα πρέπει και οι εφτά χώρες να συμφωνήσουν να τροποποιηθεί η «Συνθήκη της Λωζάνης». Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, δεν ισχύουν στο Διεθνές Δίκαιο, απλώς ο κύριος Ερντογάν θέλει να πάει το 2023 στις εκλογές, οπότε θέλει να παίξει ένα επικοινωνιακό χαρτί ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απ’ ότι ο Κεμάλ και πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο ζητάει έναν αναθεωρητισμό, ο οποίος θα δώσει στην Τουρκία κάτι παραπάνω από αυτό που είναι.

Το ψέμα πάνω στο οποίο στηρίζεται η Τουρκία «έχει κοντά ποδάρια». Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στον πλανήτη αυτή την στιγμή, ουδέποτε έχει υπάρξει τόσο μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια, θα έλεγα και πριν το 1945, διότι αυτή την στιγμή τα όπλα που έχουν οι χώρες και τα συμφέροντα που παίζονται κυρίως τα ενεργειακά και τα εμπορικά, μέσω εμπορικών δρόμων και θαλασσίων και στεριάς και για τους αγωγούς και για τις μεταφορές είναι τεράστια».

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί με τρείς διαφορετικούς νόμιμους τρόπους

«Πρώτον τα νησιά του Β. Αιγαίου (Λήμνος και Σαμοθράκη) από την στιγμή που η Τουρκία συμφώνησε με την «Συνθήκη του Μοντρέ», να στρατικοποιηθούν τα στενά, συμφώνησε παράλληλα να στρατικοποιηθούν τότε το 1936 τα νησιά του Β. Αιγαίου. Για τα άλλα τα νησιά από την «Συνθήκη της Λωζάνης» προβλεπόταν ήδη η δυνατότητα να έχουν στρατό, ωστόσο απαγορευόταν να έχουν αεροναυτικές βάσεις. Όντως στα νησιά μας δεν υπάρχουν αεροναυτικές βάσεις.

Επίσης, η «Συνθήκη της Λωζάνης» προέβλεπε ότι καμία χώρα δεν θα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία της άλλης χώρας. Αυτό η Τουρκία μόνιμα το παραβιάζει τα τελευταία χρόνια, και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε δικαίωμα προκειμένου να έχουμε στρατικοποιημένα τα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου.

Όσον αφορά τα Δωδεκάνησα, δεν αφορούν την Τουρκία, καθώς παραχωρήθηκαν στην χώρα μας με την «Συνθήκη των Παρισίων» το 1947 από την Ιταλία. Η Ιταλία δεν ήταν διάδοχος της Τουρκίας, υπό την έννοια ότι της παραχωρήθηκαν, τα είχε κατακτήσει με πόλεμο το 1911. Παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα τα οποία είχαν ήδη τότε καθεστώς ημιαυτονομίας με Ιταλική Επιτήρηση το 1930».

«Κράτος το οποίο δεν μετέχει σε μία Διεθνή Συμφωνία δεν μπορεί να ζητά ούτε την ερμηνεία της, ούτε να καταγγείλει την παραβίασή της»

«Η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα. Αυτό το πρόβλημα της οριοθέτησης μπορεί να λυθεί μονομερώς με την επέκταση των ναυτικών μιλίων από 6 σε 12. Με το που θα το κάνουμε, δεν θα υπάρχει ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, διότι το Αιγαίο κατά 70% θα είναι ελληνική θάλασσα, κατά 20% διεθνή ύδατα και κατά 8% θα είναι Τουρκικά ύδατα από 6,5 με 7 που είναι τώρα. Η χώρα μας έχει αυτό το πλεονέκτημα και θα γίνει σύντομα και αυτό εδώ. Ίσως να είναι και το διακύβευμα των εκλογών να εκλεγεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με εντολή να διαχειριστεί τις θαλάσσιες ζώνες και να δημιουργήσει όλο το «status quo», προκειμένου να περάσουμε στην επέκταση των θαλασσών και στο κυριολεκτικά μεγάλωμα της χώρας μας», αναφέρει ο γνωστός δικηγόρος.

Τέλος, ο κ. Καραγιαννακίδης έκανε μια σύντομη αναφορά στα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν την Θεσσαλονίκη λίγες μέρες νωρίτερα.

«Θα πρέπει να γίνει μια ενοποίηση όλων των δρόμων και να είναι είτε υπό την στέγη της Περιφέρειας, είτε υπό την στέγη μόνο των Δήμων, για να γνωρίζει ο πολίτης σε ποιον θα απευθυνθεί και σε ποιον θα ζητήσει λογοδοσία και απόδοση αποζημίωσης εάν και εφόσον ζημιωθεί».

Δείτε επίσης: Συνεχίζουν το…βιολί τους τα τουρκικά ΜΜΕ: «Το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν θα κάνει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο»

Loading

Play