Ν. Καραγιαννακίδης: Μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ στο 6% για να ανασάνει η αγορά

Σχολιάζοντας τις αλματώδεις ανατιμήσεις στο ενεργειακό κόστος και τη συνεπακόλουθη αφόρητη επιβάρυνση των νοικοκυριών με μεγάλες ανατιμήσεις και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης Νίκος Καραγιαννακίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση επιδεικνύοντας αυξημένα αντανακλαστικά έριξε από την πρώτη στιγμή 500 εκατομμύρια ευρώ στη μάχη για την άμβλυνση των συνεπειών από τις εξωφρενικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος. Ο διπλασιασμός της επιδότησης στην έκπτωση ρεύματος και η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων αποδεικνύουν στην πράξη πως η Κυβέρνηση καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες ώστε να θωρακίσει όσο το δυνατό περισσότερα νοικοκυριά ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, αλλά και με δεδομένο πως είναι εξαιρετικά αμφίβολο το εάν η ενεργειακή κρίση θα έχει υποχωρήσει έως την άνοιξη του 2022.

Αυτή η ομπρέλα προστασίας που παρέχει το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επεκταθεί, στο μέτρο που επιτρέπει η ταμειακή πραγματικότητα, στην ουσιαστικότερη στήριξη και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, που αποτελούν διαχρονικά τη ραχοκκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες υπέστησαν τις βαρύτερες συνέπειες τόσο στην περίοδο των Μνημονίων όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με τα αλεπάλληλα lockdown και την καθίζηση της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών.

Είμαι βέβαιος πως αυτή η Κυβέρνηση της ευθύνης θα ακούσει την κραυγή αγωνίας του  πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ προειδοποίησε, μεταξύ άλλων,  πως «η  υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο, επιβαρύνει δυσανάλογα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες». Είναι πλέον σαφές, πως αν συνεχιστεί αυτή η αφόρητη πίεση στις επιχειρήσεις με τις νέες εξωγενείς επιβαρύνσεις οδηγούμαστε στον οριστικό αφανισμό τους. Ενδεχομένως θα πρέπει οι ιθύνοντες να ενεργοποιήσουν νέα όπλα από την εργαλειοθήκη του Υπουργείου, όπως για παράδειγμα την προσωρινή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τη μετάθεση του ΦΠΑ βασικών αγαθών στο 6%. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές χρειάζονται γενναίες αποφάσεις ώστε να επιτρέψουμε την αγορά να ανασάνει».  

Δείτε επίσης: Αχτσιόγλου – Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια με τεχνάσματα»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr