Ν. Μηταράκης από Προμαχώνα: Η ΕΕ άνοιξε την αγκαλιά της για τους Ουκρανούς πρόσφυγες – Πάνω από 7.500 στην Ελλάδα (pics & vids)

Ν. Μηταράκης από Προμαχώνα: Η ΕΕ άνοιξε την αγκαλιά της για τους Ουκρανούς πρόσφυγες – Πάνω από 7.500 στην Ελλάδα (pics & vids)

«Πάνω από 7.500 Ουκρανοί έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα, ενώ τις επόμενες βδομάδας θα αρχίσει η έκδοση των 12μηνων αδειών παραμονής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μείνουν για τουλάχιστον 12 μήνες με δικαίωμα εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης από τον Προμαχώνα, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό σε αυτές τις δύσκολες μέρες η Ευρώπη να δείξει την ενότητα της και την ανθρωπιά της»

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Ο υπουργός, επισκέφτηκε το Τμήμα του Διαβατηριακού Ελέγχου του Προμαχώνα, όπου βρίσκεται εν λειτουργία γραφείο της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου και τη Δομή Σιντικής, παρουσία του γενικού πρόξενου της Ουκρανίας Βαντίμ Σαμπούκ, ΓΓ Μετανάστευσης και Αιτούντων Άσυλο Μάνου Λογοθέτη, του δημάρχου Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη και του διοικητή της δομής της Σιντικής, Βασίλη Νικηφόρου και του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη.

«Η ΕΕ άνοιξε την αγκαλιά της για τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, ενώ σημείωσε πως «μέσα σε ελάχιστες μέρες ανακαινίσαμε και λειτουργούμε το κέντρο υποδοχής στο σταθμό του Προμαχώνα που μαζί με τη δομή πρώτης φιλοξενίας της Σιντικής παρέχουν την απαραίτητη προστασία στους ανθρώπους που εκτοπισμένοι από τον πόλεμο φτάνουν προς τη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε όσους χρειαστεί από την Ουκρανία για όσο διάστημα οι συνθήκες απαιτήσουν».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν 34 δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και σε 4.500 διαμερίσματα στη χώρα μας έχει συνολικά 60.000 θέσεις φιλοξενίας. Οι 30.000 ήδη χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από προηγούμενες μεταναστευτικές κρίσεις και υπάρχουν άλλες 30.000 διαθέσιμες κλίνες.

«Αν υπάρξουν αυξημένες ανάγκες είναι συγκινητική η συνεισφορά από ιδιώτες, από νομικά πρόσωπα, από εκκλησίες, από ΜΚΟ από ξενοδόχους αν χρειαστεί με χρηματοδότηση της ΕΕ θα ενεργοποιηθεί ένα σχετικό πρόγραμμα φιλοξενίας όπως έχει γίνει στη χώρα μας και στο παρελθόν» είπε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως η πλειοψηφία των προσφύγων διαμένουν σε ομοεθνείς , συγγενείς και φίλους, ωστόσο αν μακροπρόθεσμα χρειαστεί να μείνουν στην Ελλάδα περισσότερο από 12 μήνες αυτός δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος φιλοξενίας.

Συνομιλώντας με τον γενικό πρόξενο της Ουκρανίας, Βαντίμ Σαμπούκ, τον πληροφόρησε πως στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει να δίνεται στους πρόσφυγες η μόνιμη πράσινη κάρτα, ενώ το ψηφιακό σύστημα καταχώρησης για την προεγγραφή τους θα ανοίξει από τις 28 Μαρτίου. «Μέσα από το τηλέφωνο τους θα μπορούν να κάνουν προεγγραφή, θα παίρνουν καθορισμένο ραντεβού με συγκεκριμένη ώρα και μέρα για κάθε άτομο».

Από πλευράς του ο Βαντίμ Σαμπούκ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουκρανίας στην Ελλάδα. «Η χώρα τους είναι η Ουκρανία. Είναι χαρούμενοι που θα μείνουν εδώ, είναι χαρούμενοι για τη φιλοξενία σας και είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για αυτό» ενώ τόνισε πως η χώρα των προσφύγων είναι η Ουκρανία και πως ελπίζουν να επιστρέψουν σπίτι τους σύντομα.

Σχετικά με την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία, ο υπουργός δήλωσε πως «το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει όλες τις προετοιμασίες και ήδη κάποια παιδάκια παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία», ενώ διευκρίνισε πως για όσα παιδιά δεν μιλάνε ελληνικά θα υπάρξουν ειδικές τάξεις ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος από την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά».

Δείτε επίσης: Μ. Γκάγκα: Η διαχείριση της πανδημίας ήταν πάρα πολύ καλή

Loading

Play