Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό. Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε στο Σώμα το πλαίσιο της συζήτησης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. Ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε ότι σήμερα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθούν οι ομιλίες όλων των γενικών και των ειδικών εισηγητών. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας και οι συνεδριάσεις θα είναι μαραθώνιες, με στόχο να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Από αύριο, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, οι συνεδριάσεις θα αρχίζουν στις 09:00 και θα εξελίσσονται χωρίς καμία διακοπή των εργασιών. Σε όλες τις συνεδριάσεις θα μπορούν να παρεμβάλλονται οι υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, εντός του πλαισίου που ορίζει ο Κανονισμός. Την Κυριακή η συζήτηση θα αρχίσει στις 10:00.
Πρώτος στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, την εισήγηση του οποίου παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εισήγησής του στις πιο αντιπροσωπευτικές προβλέψεις για το έτος 2025 σε σχέση με το 2019, δηλαδή σε σύγκριση με τη χρονιά που ανέλαβε τα «ηνία» της χώρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Εισηγούμαι τον προϋπολογισμό του 2025, ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στον μεγάλο εθνικό στόχο: Την ουσιαστική σύγκλιση των εισοδημάτων με την ΕΕ, καλύπτοντας κενά δεκαετιών, λανθασμένες πολιτικές επιλογές, ξεπερνώντας με βιώσιμο τρόπο τις αρνητικές συνέπειες των μνημονίων», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από το 2019 έχουν γίνει ουσιαστικά και μετρήσιμα βήματα μπροστά, σε κάποιους τομείς «άλματα μπροστά», χωρίς η κυβέρνηση να παραγνωρίζει τις δυσκολίες που εξακολουθούν να βιώνουν οι πολίτες.
Ο προϋπολογισμός του 2025 θα είναι προϋπολογισμός πραγματικής σύγκλισης. Ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Η Ελλάδα πλέον συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα μεγέθη, καλύπτοντας τη χαμένη απόσταση από την εποχή των μνημονίων, σύμφωνα με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 αποτυπώνει ότι, στην Ελλάδα, συνδυάζονται αρμονικά:
– Η δημοσιονομική σύνεση με την ανάπτυξη.
– Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τις κοινωνικές παροχές.
– Η μείωση φόρων και η αύξηση δαπανών με τη μείωση του χρέους.
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε εμφατικά στις μειώσεις φόρων, στο παρόν και το μέλλον. «Ο προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνει μείωση φόρων άνω του 1,1 δισ. ευρώ. Έχουμε μειώσει ήδη 72 φόρους και εισφορές, 12 φέτος, και έχουμε υλοποιήσεις 23 μειώσεις σε έμμεσους φόρους και συνεχίζουμε», είπε εισηγητής της ΝΔ, σημειώνοντας ότι εφέτος μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 20% στις ασφαλισμένες κατοικίες, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και όλων όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι» και μονιμοποιείται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις άνω των 2,3 δισ. ευρώ για την πραγματική ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, όπως είναι η αναμόρφωση του μισθολογίου στο Δημόσιο, η θέσπιση κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε προβληματικές περιοχές, η αύξηση της αποζημίωσης των νυχτερινών των ενστόλων, η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και η αύξηση στις αποδοχές των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, η αύξηση 2,4% στις συντάξεις την ίδια στιγμή που οι μέσες απολαβές, ανά εργαζόμενο, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% το 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και 3,2 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στα μέτρα για το στεγαστικό, τα προγράμματα «Σπίτι μου», τα προγράμματα για την «Ανακαίνιση» και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, την αναστολή για μία διετία του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές, την αναστολή του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, στα κίνητρα για να μπουν περισσότερα σπίτια στη μακροχρόνια μίσθωση.
«Εντός του μήνα, δίνουμε 243 εκατ ευρώ σε 1,9 εκατ. ευάλωτους οικονομικά πολίτες. Λανθασμένα λέει η αντιπολίτευση ότι αυξήθηκαν οι φόροι. Αντίθετα, οι φόροι μειώνονται σταθερά, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2023, σε σχέση με το 2022, εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ καθώς από 42,8% -φόροι ως ποσοστό ΑΕΠ- έπεσε στο 40,7%», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης. Όπως πρόσθεσε, το 2019 οι έμμεσοι φόροι αντιστοιχούσαν στο 67% των συνολικών φορολογικών εσόδων αλλά σήμερα αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί στο 62% και άρα «σήμερα ο πολίτης πληρώνει λιγότερα και σε άμεσους φόρους και σε έμμεσους». Ο βουλευτής, μιλώντας για τις αυξήσεις στο πραγματικό εισόδημα των πολιτών, σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει σημειώσει από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να καταλήξει ότι «την περίοδο 2019-2023, οι αυξήσεις των εισοδημάτων είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των τιμών» και αυτό θα συμβεί και το 2025. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση των επενδύσεων που σημειώθηκε από το 2019. «Από το 2019 έως το 2024, οι επενδύσεις σε τρέχουσες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 84%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την ΕΕ», τόνισε.
«Η Ελλάδα, πλέον, συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα μεγέθη: ΑΕΠ, διαθέσιμο εισόδημα, επενδύσεις, ανεργία, απασχόληση. Και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία που αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή», υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ