Ν. Παναγιωτόπουλος: Προβλέπεται αυστηροποίηση στη μεταναστευτική πολιτική

Ν. Παναγιωτόπουλος: Προβλέπεται αυστηροποίηση στη μεταναστευτική πολιτική

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συζήτησε για τις μεταναστευτικές ροές, πιθανές δημιουργίες προσωρινών κέντρων φύλαξης σε Κρήτη και Ρόδο και τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία. Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος περί τις 50.000 μετανάστες. «Αυτή τη στιγμή τα νούμερα είναι γύρω στις 40 και είμαστε στο Νοέμβριο. Μιλάμε για το 2024, έναντι 38.000, αν δεν απατώμαι, το 2023. Επομένως έχουμε μία αύξηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, το δείχνουν οι αριθμοί. Από κει και πέρα, το ότι εισέρχεται αυτός ο αριθμός στη χώρα δεν σημαίνει ότι παραμένει αυτός ο αριθμός στη χώρα, καθώς οι μισοί μόνος από αυτούς είναι καταγεγραμμένοι στις δομές. Οι άλλοι, εφόσον έχει κριθεί θετικά η αίτηση ασύλου που υποβάλλουν, παίρνουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη, κυρίως προς τη Γερμανία.

Ο υπουργός τόνισε ότι η στροφή της Γερμανίας προς μία πιο αυστηρή πολιτική δεν σημαίνει ότι θα πλήξει την Ελλάδα με μαζικές επιστροφές. Ερωτηθείς για τη συνεργασία με την Τουρκία, ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό πρέπει να γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι διμερώς από την Ελλάδα. «Δεν είναι δική μας δουλειά να το κάνουμε αυτό, αλλά θα συζητήσουμε με τους γείτονες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», δήλωσε.

Σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας νέων δομών σε Κρήτη και Ρόδο, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέες μόνιμες δομές και ότι θα δημιουργηθούν προσωρινοί χώροι φύλαξης για τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μία αυστηροποίηση σε κάποιους όρους της μεταναστευτικής πολιτικής», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μίας ευρωπαϊκής διαβούλευσης. «Η αλληλεγγύη στην πράξη σημαίνει ότι δεν αφήνουμε την Ελλάδα να υποστεί όλη την πίεση, αλλά επιμερίζεται η πίεση και βοηθούνται και οι χώρες που αντιμετωπίζουν την πίεση στα εξωτερικά σύνορα».

Loading

Play